EL PERIT SERRALLERS

Els manyans forenses determinen la manera d’operar dels lladres en forçar els panys.

A pesar que Espanya és un país que es manté per sota de la mitjana quant a robatoris en habitatges (segons l’OCDE se situa en el lloc 25 de les principals economies del món, amb 420 casos per cada 100.000 habitants), la veritat és que cada dia s’assalten més de 350 habitatges a Espanya.

La forma d’operar dels delinqüents és molt diferent, però en la majoria de casos, solen accedir als habitatges a través de la porta principal. Això fa que la professió de manyà forense sigui cada vegada més demandada, doncs són ells els que s’encarreguen, moltes vegades en col·laboració estreta amb les forces de seguretat policials, d’analitzar les marques que els lladres deixen en els panys i de descobrir el tipus d’eines que han utilitzat en la seva operació.

D’aquesta manera, gràcies a la labor dels manyans forenses es pot determinar el procediment i manera d’operar dels malfactors en forçar els panys. És a dir, que aquests professionals, a partir de la seva anàlisi, estableixen una espècie d’empremta digital a l’hora d’operar que permet fer un seguiment dels delinqüents reincidents.

La seguretat dels panys i claus, clau per evitar robatoris.

I és que moltes vegades pensem que els panys i les claus són per a tota la vida, quan en realitat els components de seguretat que incorporen van evolucionant amb les noves tecnologies i permeten reforçar la seguretat de les nostres llars.
El fet de tenir panys desfasats en el temps o de mala qualitat facilita el treball als delinqüents, que al seu torn també van adoptant noves tècniques d’obertura cada vegada més sofisticades.

Destaca per exemple la tècnica de la impressió, mitjançant la qual s’aconsegueix elaborar una clau completament funcional sense necessitat de desarmar el cilindre del pany; la tècnica de el ‘bumping’, que consisteix a pressionar lleugerament la clau amb un objecte i fer saltar els cilindres, provocant que el pany pugui lliscar-se lliurement i així obrir el pany; el conegut com a sistema ‘relliscada’, que es basa a manipular amb una peça de plàstic flexible la relliscada del pany, o fins i tot l’ús de ganzúas per fabricar una còpia de la clau original.

Són solament alguns de les mètodes que els manyans forenses ensenyen els seus en cursos a les forces de seguretat per posar-les al dia de les noves tècniques implementades pels lladres. Els propis manyans demanen que es reguli la seva professió i que per poder treballar en el sector s’exigeixi per llei no tenir antecedents penals per robatori.

Per evitar aquest tipus de riscos, Còpia de claus incorpora en totes els seus duplicats els més alts estàndards seguretat i qualitat
.