LES CAIXES DE DIPÒSIT

Una caixa de seguretat , de vegades denominada caixa de dipòsit segura o caixa forta és un contenidor individualment segur, normalment contingut dins d’un segur més gran o la  volta de banc.1 Les caixes de dipòsit segur estan generalment localitzades en bancs, oficines de correu o altres institucions.

Les Caixes de dipòsit segur solen contenir objectes valuosos, com a pedreries, metalls preciosos, moneda, valors canjeables, documents importants com a voluntats, accions de propietat, i certificats de naixement, o emmagatzematge de dades de l’ordinador per a protecció per a un cas de robatori, foc, inundació, o un altre perills. Als Estats Units, el fet de llogar una caixa de dipòsit segura en un banc no significa que la propietat estigui automàticament assegurada.

Un individu ha de contractar encara un segur per a la caixa de seguretat que la cobreixi de robatoris i desastres naturals.
En el context típic, un usuari (renter) paga al banc un preu per l’ús de la caixa, que pot ser oberta només amb la presentació d’una clau assignada, la clau de guàrdia del propi del banc, la signatura apropiada, i de vegades algun tipus de codi.

Alguns bancs a més utilitzen una seguretat de control dual de tipus biometrico  per complementar els procediments de seguretat convencionals.

Les mesures de seguretat utilitzades per moltes institucions sovint fan de la caixa de seguretat un repositori pobre per a voluntats, poders d’advocat i altres documents si l’amo no ha autoritzat signants addicionals del compte.

Molts hotels, llocs turístics i vaixells de creuer també ofereixen caixes de dipòsit segur als seus clients, per a un ús provisional durant la seva estada. Aquestes instal·lacions poden estar localitzades darrere de l’escriptori de recepció, o amb un ancoratge segur dins de les habitacions privades per a major intimitat.

Com triar una bona Caixa Forta?

Una de les característiques més importants en una caixa forta és el seu sistema d’obertura i tancament. L’elecció d’un pany concorde a les nostres necessitats és clau per aconseguir que tant la seguretat com la funcionalitat de la nostra caixa forta siguin òptimes.

En ocasions, alguns usuaris de caixes fortes seleccionen el tipus de pany atenent únicament al fet que sigui un sistema segur o ben al fet que el seu ús sigui senzill. Un sistema senzill com el pany de clau vaig poder ser altament insegur si no es custodien correctament les claus. De la mateixa manera, un sistema segur compost per clau i pany mecànic pot ser molt enutjós d’utilitzar si es requereix obrir i tancar la caixa diverses vegades al dia.

Tampoc hem d’oblidar que la qualitat del pany pot abaratir considerablement el cost inicial de la caixa forta però suposar un gran problema de seguretat a la llarga. Els panys de baixa qualitat presenten habitualment fallades a causa del seu disseny menys cuidat i als materials més barats empleats en la seva fabricació.

En casos particulars, com en establiments especialitzats subjectes a les normatives oficials (joieries, tendes de compro or, administracions de loteria, bingos, gasolineres, etc.), el tipus de pany ve determinat per aquestes normes. Segons el cas pot ser doble pany de clau, pany de clau mes electrònica amb retard i bloqueig, etc. Més endavant es detallen els aspectes a tenir en compte en cada cas.

Sistemes de tancament amb un sol tipus de pany

Presents en caixes fortes que únicament empren un tipus de pany pel desbloquejo i el bloqueig de la porta. En moltes ocasions es complementen amb poms, manijas o empunyadures per accionar el sistema i obrir la porta una vegada desbloquejat.

Pany de Clau:

Les caixes fortes amb pany de clau són les que compten amb el sistema més senzill de tots, el seu sistema d’obertura i tancament s’acciona únicament mitjançant l’ús d’una clau.
El nivell de seguretat no és necessàriament el menor, doncs si el pany és de qualitat i es custodien les claus degudament pot ser igual d’efectiu que qualsevol altre tipus de pany.

Avantatges: La seva facilitat d’ús.

Inconvenients:

La custòdia i gestió de les claus, doncs si aquestes es guarden en el mateix entorn on està instal·lada la caixa és molt probable que siguin localitzades i empleades per obrir la caixa sense cap dificultat. Per aquest motiu s’aconsella guardar les claus d’aquestes caixes en una altra localització diferent a la de la instal·lació.

Pany de combinació mecànica:

Els panys de combinació mecànica són possiblement les més antigues, juntament amb els panys de clau, i són un sistema molt fiable que presenta un risc mínim d’avaria.
En els casos més comuns el seu funcionament consisteix en una sèrie de discos interns que han de disposar-se de la forma adequada mitjançant girs a dreta i esquerra d’una ruleta externa. Una vegada realitzada la correcta successió de girs en tots dos sentits els discos es col·loquen en la seva posició correcta i permeten que es desbloque el pany de la caixa mitjançant el gir d’un pom, una manija o d’una clau en el cas de ser un pany compost.

Avantatges:

Una dels grans avantatges d’aquest sistema és que no són necessàries bateries per al seu funcionament, per la qual cosa el seu manteniment és més senzill que el de les combinacions electròniques.

Inconvenients:

L’ús d’aquest tipus de panys pot ser una mica més enutjós que el de la resta de sistemes en ser necessari memoritzar el codi numèric així com el sentit del gir de la ruleta.

Pany de combinació electrònica:

El pany de combinació electrònica és probablement el sistema de tancament més avançat que es pot emprar en una caixa forta. És senzill d’utilitzar i fiable si es tracta d’un pany de qualitat.

El seu funcionament de cara a l’usuari és senzill ja que únicament és necessari introduir el codi de seguretat usant el teclat numèric. D’aquesta manera el pany de la caixa es desbloqueja i es bloqueja. El bloqueig i desbloquejo pot produir-se de forma motoritzada si la porta compta amb un sistema electrònic que obre la porta, o bé de forma manual mitjançant el gir d’un pom o manija.

Alguns panys més avançats compten amb la possibilitat de realitzar obertures amb diferents usuaris. Això permet un control exacte de les persones i moments en els quals s’ha accedit a la caixa.

Un dels majors temors d’usuaris de caixes fortes amb panys de combinació electrònica és com s’obrirà la caixa en el cas que les bateries s’esgotin. Aquest inconvenient se soluciona comunament de tres formes senzilles.

Primer mètode:

És el menys segur i consisteix en l’ús d’una clau d’emergència que permet obrir la caixa sense necessitat d’introduir el codi. Això pot suposar que algú que desconegui la clau desbloqué la caixa sense dificultat si té accés a la clau d’emergència.

Segon mètode:

En el cas de panys més avançats és possible realitzar una obertura d’emergència mitjançant el subministrament d’energia amb una bateria externa. Així es pot usar el pany momentàniament per obrir la porta i canviar les bateries esgotades de l’interior.

Tercer mètode:

Alguns tipus de panys electrònics presenten les bateries en la part externa de la caixa juntament amb el teclat numèric, la qual cosa permet canviar-les quan s’esgotin sense necessitat d’obrir la caixa forta.
En els casos segon i tercer és imprescindible conèixer la contrasenya per obrir la caixa.

Avantatge: El principal avantatge enfront del pany de clau és que no necessitarem dependre d’un element extern per obrir la caixa forta, únicament conèixer el codi de seguretat.
Inconvenient: Si no es tracta d’un pany de qualitat pot ser vulnerable fàcilment als atacs de persones experimentades.

Panys electrònics amb retard i/o bloqueig horari:

Una variant avançada dels panys electrònics convencionals són les que compten amb la possibilitat de programar un bloqueig horari i retard en l’obertura. Aquestes funcions són utilitzades en els casos de caixes fortes per a establiments especials que han de complir amb la normativa vigent segons cada cas.

Retard programable de l’obertura: És emprat en caixes de cobrament instal·lades en empreses que manegen efectiu com les entitats de crèdit, asseguradores o empreses de seguretat privada. També és obligatori el seu ús en establiments que hagin d’explicar per llei amb equips de registre d’imatges. Els equips d’enregistrament de vídeo han d’estar custodiats en caixes de seguretat equipades amb panys electrònics amb retard. En general aquest retard és programable entre 0 i 99 minuts.

Bloqueig horari: És emprat en caixes fortes instal·lades en joieries, administracions de loteria, bingos, etc., i permet programar una finestra de temps en el qual la caixa no podrà obrir-se en cap concepte ni encara que s’introdueixi el codi de seguretat.

Les caixes fortes certificades per a joieries, administracions de loteria, tendes de compro or, bingos, etc., tal com hem comentat anteriorment, han de comptar amb tots dos sistemes per complir amb la normativa.

Pany biomètric:

Els panys biomètrics tenen l’avantatge de no necessitar l’ús d’elements externs com les claus ni la memorització de codis de seguretat.
Aquests sistemes de tancament es desbloquegen mitjançant l’anàlisi d’alguna característica física de l’usuari. Les més comunes empren lectors de retina o sensors d’empremtes dactilars pel que es garanteix l’ús únic de cada persona. Són panys molt similars a les empleades en els sistemes de control d’accés utilitzats en alguns edificis i empreses.
És un sistema car que en caixes forta d’ús domèstic encara no s’ha desenvolupat plenament i excepte sistemes certificats poden ocasionar-se problemes de seguretat.

Avantatge: Solament és necessària una característica física de l’usuari per desbloquejar el pany.
Inconvenient: Els panys biomètrics fiables encara són cares.
Sistemes de tancament compostes per dos tipus de pany
L’ús de dos tipus de panys en un únic sistema de tancament potencia enormement la seguretat de la caixa forta en la qual està instal·lada. En qualsevol cas serà necessari disposar de les claus i/o conèixer les combinacions secretes per poder obrir la caixa segons els sistemes instal·lats.

Pany de doble clau:
Les caixes forta proveïdes de sistemes de tancament amb dues claus requereixen de l’ús d’ambdues alhora per poder obrir la porta de la caixa. És habitual que aquestes dues claus de seguretat siguin custodiades per dues persones diferents, la qual cosa aporta un extra de seguretat a aquest tipus de caixes.
Aquest sistema es coneix també com a pany de doble intervenció i és molt emprat en casellers de seguretat de bancs, hotels, consignes, etc.
En estacions de servei i gasolineres és un dels sistemes de tancament més emprats. La normativa vigent exigeix que la caixa de grau IV empleada en la gasolinera disposi, com a mínim, d’un pany de doble clau amb la finalitat de necessitar la intervenció de les dues persones encarregades de custodiar les claus de seguretat.

Avantatge: És necessari disposar d’ambdues claus per obrir la caixa.
Inconvenient: La custòdia i gestió de les claus.

Pany de clau + combinació mecànica:
Per obrir un pany d’aquest tipus serà necessari disposar de la clau i conèixer la combinació secreta.
Avantatge: És un sistema segur i fiable que pràcticament no necessita manteniment.
Inconvenient: El seu ús pot ser una mica més enutjós que altres panys en haver de gestionar la custòdia de la clau i la memorització de la combinació.

Pany de clau + combinació electrònica:

Aquest tipus de pany és un dels més emprats en caixes fortes domèstiques i per a empreses. És un sistema d’obertura i tancament que ofereix els avantatges de sumar la seguretat d’ambdues panys i la senzillesa d’ús de la clau i la combinació electrònica.
Durant l’ús diari, si es requereix obrir i tancar la caixa amb freqüència, és possible deixar la clau posada per facilitar el seu ús i d’aquesta manera únicament serà necessari introduir el codi de desbloquejo de la combinació electrònica. En finalitzar la jornada s’ha de retirar la clau i custodiar-la adequadament.
Avantatge: És un sistema molt segur en ser necessària la clau i el codi d’accés.
Inconvenient: Si no es tracta d’un pany electrònic de qualitat i disposa de clau d’emergència és possible obrir la caixa amb la clau habitual mes la clau d’emergència.

Conclusions

Podem concloure que per a cada tipus d’ús és recomanable un tipus de pany, però sempre ha de ser un pany de qualitat i preferiblement homologada.
Per a caixes domèstiques és recomanable l’ús de panys composts per clau + combinació electrònica, o simplement amb combinació electrònica si aquesta no té clau d’emergència.
En empreses l’ús habitual de les caixes fa recomanable l’ús de panys electrònics de qualitat, sense clau d’emergència.
En el cas d’establiments especials serà necessari conèixer la legislació vigent per determinar què tipus de pany és necessari en cada cas.

Utilizamos cookies propias y de terceros para analizar nuestros servicios y mostrarte publicidad relacionada con tus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación (por ejemplo, páginas visitadas).

Puedes obtener más información y configurar tus preferencias AQUÍ.

Privacy Settings saved!
Configuración de privacidad

Cuando visita cualquier sitio web, puede almacenar o recuperar información en su navegador, principalmente en forma de cookies. Controle sus Servicios de cookies personales aquí.

Estas cookies son necesarias para que la web funcione y no se pueden desactivar de nuestro sistema.

Para utilizar esta web utilizamos las siguientes cookies técnicas necesarias
  • CONSENT
  • PHPSESSID
  • inbound_referral_site
  • lead_session
  • wp_lead_uid

RECHAZAR TODOS LOS SERIVICIOS
ACEPTAR TODOS LOS SERVICIOS
×

Powered by WhatsApp Chat

×