Quan la temperatura exterior és molt baixa ia l’interior hi ha una humitat relativa elevada, es dóna el fenomen de la condensació sobre els perfils interiors. Això és degut al fet que la temperatura de l’perfil interior està per sota del punt de rosada. Amb el trencament del pont tèrmic s’aconsegueix elevar la temperatura superficial del perfil interior, i en conseqüència es restringeix l’aparició de la rosada.

Una fusteria sense rpt és molt fàcil que tingui condensacions, especialment com més humitat i / o diferència de temperatura existeixi. Si bé aquesta humitat és molt difícil que penetri en el perfil, l’aigua condensada pot mullar el terra i la paret provocant tant desperfectes en aquesta com, el que és pitjor, l’aparició de microorganismes (com la floridura) nocius per a la nostra salut.

Com es genera la condensació

L’aïllament està clarament relacionat amb evitar la condensació. La condensació és un fenomen relacionat amb la temperatura i la humitat relativa de l’aire. L’aire que respirem té sempre una determinada quantitat de vapor d’aigua, i aquest aire en funció de la temperatura és capaç de suportar una determinada quantitat de vapor d’aigua, per exemple una habitació a 20ºC i 60% d’humitat conté 8,7gr. d’aigua (vapor) per cada kg. d’aire. En aquestes condicions el vapor d’aigua està “tranquil·lament” suspès en l’ambient, però hi és encara que no ho vegem i per provar-només has de treure una ampolla freda de la nevera i veuràs com s’omplirà de gotetes d’aigua, això és condensació i aquest aigua procedeix del vapor d’aigua que conté l’aire. La raó és senzilla, a certes temperatures més fredes que l’ambient l’aigua tendeix a dipositar-perquè no és capaç de quedar-se en forma de vapor, el mateix passa en la rosada del matí o al mirall del nostre bany quan ens dutxem amb aigua calenta

Després per evitar la condensació necessitem superfícies que no estiguin fredes i també que no hi hagi una gran humitat en l’aire, per això és necessari tenir elements de façana com són les finestres que siguin aïllants i sobretot que no hi hagi molta humitat. I aquest punt final és tan important com el primer, ja que en una sauna (amb una humitat al 100% i alta temperatura) per molta gran finestra o vidre que posem tindrem condensació si o si.

Consells per evitar humitats

VENTILACIÓ

La forma més eficaç i econòmica és ventilar les habitacions amb certa regularitat, de manera que permeti igualar humitats i renovar l’aire, procurant no tenir molt altes temperatures a les habitacions, especialment a l’hivern. És recomanable l’ús de finestres oscil·lobatents que permeten tant la ventilació, com l’obertura completa de la finestra per al seu manteniment i neteja.

VIDRE AÏLLANT

A més de l’aïllament del marc de la finestra hem de triar un bon vidre aïllant tèrmic quan renovem les nostres finestres. Això s’aconsegueix amb l’anomenat “doble vidre», un vidre exterior + càmera + vidre interior laminat.

CORRECTA INSTAL·LACIÓ

La instal·lació de la finestra ha de ser molt acurada, ja que la unió de la finestra amb la façana pot ser un punt pel qual es filtri el fred o la humitat. Per a això, sempre recomanem acudir a instal·ladors professionals.

DESHUMIDIFCADORS

S’encarreguen d’absorbir la humitat ambiental, eliminant el vapor d’aigua contingut en l’aire i evitant la condensació.
aïllar parets

De vegades, el problema prové de façanes mal aïllades, de manera que la solució pot ser molt més costosa. Es poden col·locar càmeres amb elements aïllants des de l’interior de l’habitatge o afrontar una obra major i reformar la façana de l’edifici.