Eficiència energètica d’un habitatge.

Un dels punts clau per definir l’eficiència energètica d’un habitatge és la finestra, o per descomptat, la porta que dóna directament a l’exterior. El primer que hem d’aprendre és que els elements arquitectònics no es comporten com a éssers aïllats, sinó que interactuen els uns amb els altres. Per tant, de gairebé res ens valdria substituir totes les antigues finestres d’un habitatge per unes noves (amb cambra d’aire de 20 mil·límetres, trencament de pont tèrmic o fins i tot triple vidre), si la paret segueix sent d’un full.
Què vull dir amb això? Que l’eficàcia energètica d’una finestra va directament lligada al seu entorn, i si la façana que l’envolta segueix obsoleta, el símil és semblant a sortir al carrer a una temperatura sota zero, vestits amb un fenomenal abric Hugo Boss o Burberry, però en calçotets. Per desgràcia, aquest és un fenomen molt habitual en reformes, el no considerar l’habitatge com un tot global i intentar resoldre els seus problemes de manera aïllada.
Un altre punt clau en les finestres és la dicotomia entre els marcs d’alumini i els de PVC. Els primers tenen una transmitància cent vegades superior als segons, per tant, són cent vegades més sensibles als canvis de temperatura exterior i per tant a condensacions intersticials. Per contra, el PVC és un material compost per derivats del petroli, el que li confereix una considerable penalització ecològica.

Alumini o PVC, Quin és millor?

La realitat és que hi ha una controvèrsia total en la conveniència d’un o altre material, i només és resoluble si pensem – aquí sí – en termes independents. Si busquem el confort, indubtablement caldria decantar-se pel PVC (tot i que els nous dissenys de fusteries d’alumini s’escurcin distàncies), però si optem més per la consciència ecològica, l’alumini és la nostra opció. Recordem que semblant problema tenim amb les plaques solars, una font neta d’energia, excepte durant el procés de la seva fabricació.

Finestres de fusta eficients

Les finestres de fusta són molt emprades en climes adversos: no hi ha més que recórrer a la idíl·lica postal dels Alps amb aquestes cases a dues aigües. Països com Alemanya, Àustria o Suïssa porten sent durant moltes dècades les avançades del tractament de la fusta com a element relacionat amb l’eficiència energètica, i si a això li sumem que es poden disfressar els marcs – forrándolos d’un altre material o d’una falsa aparença de material -, se’ns obren moltes més possibilitats per buscar efectes estètics sense renunciar a l’eficiència energètica directament relacionada amb les propietats d’un material.

Com utilitzar les finestres de manera eficient

Deixant les característiques dels materials de costat – transmitàncies, porositat, reflectància, temperatura de color, etc., en moltes ocasions, la solució perfecta per a solucionar de cop els problemes d’eficiència energètica és emprar el sentit comú i recórrer a estratagemes de gestió energètica. Es fan necessaris protocols en edificis públics per al bon ús de les finestres en concordança amb els sistemes de climatització, correcta ocupació de la protecció solar i de la il·luminació interior, instal·lació d’elements barats i eficaços per eradicar problemes d’estanqueïtat (ribets, segellat de juntes, aïllament en caixes de persiana).
Finalment, no ens hem d’oblidar del tractament de la “finestra oblidada”, que és l’eventual porta d’entrada a l’habitatge, sobretot si dóna a l’exterior. Ull amb aquestes portes blindades que no tenen elements aïllants i són radiadors de fred o calor, atenció a les claraboies i altres elements d’il·luminació zenital, molt més susceptibles a l’acció de les inclemències del temps; i sobretot, repetim, compte amb les unions entre els buits i les façanes o forjats, tan o més importants que les finestres en si.

Utilizamos cookies propias y de terceros para analizar nuestros servicios y mostrarte publicidad relacionada con tus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación (por ejemplo, páginas visitadas).

Puedes obtener más información y configurar tus preferencias AQUÍ.

Privacy Settings saved!
Configuración de privacidad

Cuando visita cualquier sitio web, puede almacenar o recuperar información en su navegador, principalmente en forma de cookies. Controle sus Servicios de cookies personales aquí.

Estas cookies son necesarias para que la web funcione y no se pueden desactivar de nuestro sistema.

Para utilizar esta web utilizamos las siguientes cookies técnicas necesarias
  • CONSENT
  • PHPSESSID
  • inbound_referral_site
  • lead_session
  • wp_lead_uid

RECHAZAR TODOS LOS SERIVICIOS
ACEPTAR TODOS LOS SERVICIOS
×

Powered by WhatsApp Chat

×