Hi ha èxits que tan sols pots aconseguir si estàs disposat a fracassar

Un dels trets característics més punyents d’aquesta crisi és que ha afectat especialment als autònoms i emprenedors en general, un munt de persones que han dedicat gran part dels seus esforços a tirar endavant la seva activitat professional, invertint al màxim els seus coneixements, el seu temps , les seves energies, els seus estalvis i, en definitiva, tots els seus recursos personals, materials i socials de què disposaven, i que ara es veuen fortament danyats. I en la nostra cultura, en un excés de pessimisme, tendim a pensar que per sempre.

Què és el fracàs?

Vol dir només resultats no desitjats. Vivim immersos en un aprenentatge constant, i l’anomenat fracàs en el fons és un dels elements necessaris d’aquest aprenentatge. Atenent a les paraules del psicòleg Rafael Santandreu, el fracàs no existeix: “Hi ha l’èxit, i el contrari és un aprenentatge fèrtil: el fracàs hauria treure’l del diccionari”.

Quina és la clau per aconseguir èxit, resultats, objectius …?

Per aconseguir l’èxit, cal “fracassar” primer, en menor o major mesura, ja que la prova i error forma part de l’aprenentatge necessari per obtenir el que un busca

És evident que convé aprendre al menor cost possible, però sense oblidar que és gairebé impossible arribar a cap èxit sense passar per cap fracàs. No per conegut deixa de ser rellevant que el que no intenta les coses, no s’equivoca mai. I és gràcies a l’error com vam aconseguir experiència, creixem i aprenem.