Com triar panys

La porta d’entrada és el lloc de la casa per on es produeixen més intents de robatori. Però les estadístiques diuen que, si als pocs minuts el lladre no ha aconseguit forçar-la, desisteix. Per això és tan important triar una bona pany per la porta d’accés a la teva llar. Altres llocs de casa teva que necessitaran pany són la porta del garatge, la del traster, la reixa exterior o la cancel, però també algunes finestres.

Com és un pany?

Abans de contar quins tipus de pany pots trobar, és important que coneguis les seves parts, per familiaritzar-te amb els noms. Hi ha panys que es venen amb tots els elements que et mostrem, però, en general, hauràs comprar alguns per separat.

1. Pestell o relliscada. S’acciona mitjançant la maneta: s’introdueix a la caixa del pany quan la maneta es baixa. És l’encarregat de mantenir la porta tancada quan no està tirada la clau. Té una cara recta i una altra en angle, que és la que “rellisca” per permetre tancar la porta.

2. Nueca. S’hi s’allotja el quadrat (vareta amb els costats rectes) on s’insereix la maneta des d’una de les cares de la porta.

3. Allotjament per al cilindre o barret fort. Aquest sol comprar per separat, sempre tenint en compte les dimensions del pany i el perfil que requereix (a la foto és perfil europeu o de pera).

4. Escut. És una peça que se situa a l’exterior de la porta, envoltant la boca del barret fort. La seva funció, a més d’estètica, és de reforç de la seguretat: amb ell s’evita que s’intenti extreure el cilindre. Sol comprar-se per separat.

5. Bocaclau. Peça decorativa que es col·loca per l’interior de la porta sobre el cilindre. Es compra per separat i es col·loca amb els cargols que inclou el fabricant.

6. Pestells de seguretat. Segons el tipus de pany, portarà més tancaments o menys.

7. Cilindre o barret fort. Encara que alguns fabricants ho inclouen amb els seus panys, el més habitual és comprar-ho per separat, ja que n’hi ha amb diferents graus de seguretat, segons incloguin diferents proteccions contra el forçat. Han de ser sempre de la mateixa amplada de la porta i han de portar la lleva (peça que s’eleva amb el moviment de la clau) centrada o descentrada, segons les característiques del pany.

8. Cargol de fixació del barret fort. Es col·loca en el cant de la porta i ha de ser de la suficient longitud com perquè travessi part del pany i cargoli el cilindre.

9. Claus. Sempre vénen amb el cilindre que adquireixis. El fabricant inclou un mínim de tres, però l’habitual és que ofereixi 5. Poden ser de dents, de punts o de paletes. Hi ha claus amb diferents graus de seguretat, incopiables, ensinistrables, etc.

10. Cargols. Per a la col·locació del pany, com del cerradero. Ha de ser del mateix to que aquests elements. Generalment ve inclosa amb el pany.

11. cerradero. És la part del pany que es fixa al marc de la porta i on encaixen el pestell i els bulons. Es subministra juntament amb el pany.