Examina la finestra. Observa banda i banda de la finestra; interior i exterior.
Assegura’t que la finestra estigui feta per obrir-se. Algunes finestres per a oficina o casa estan dissenyades per mantenir-se tancades. Si aquesta no té frontisses o és d’un sol drap i no té espai per lliscar, és probable que no es pugui obrir.
Assegura’t que no estigui segellada amb claus o cargols per motius de seguretat o de conservació d’energia.
Assegura’t que no tingui cap assegurança enganxat.
Verifica si han pintat el marc recentment.
Observa i descobreix cap a quin costat s’ha d’obrir la finestra: cap amunt, cap a fora o cap a algun dels costats.

2. Suavitza l’àrea de la pintura que segella la finestra. Treure la pintura seca que s’acumula entre el drap i el marc alliberarà la finestra i et permetrà obrir-la.
Utilitza una fulla d’afaitar per traçar la vora on s’uneixen el drap i el marc de la finestra. Fes un tall en els quatre costats. Potser hagis de revisar la part exterior, a més de la interior, per assegurar-te que la finestra no estigui segellada amb pintura per ambdós costats.

Insereix una espàtula de fulla prima entre el drap i el marc. Retorça l’espàtula lleugerament per suavitzar la pintura seca que hi hagi entre el drap i el marc. Envolta tota la vora de la finestra per afluixar tots els costats.

Colpeja la vora de la finestra amb un martell per trencar el segell creat per la pintura. Utilitza un tac o bloc de fusta per esmorteir els cops i evitar crear bonys en el material de la finestra. Vés amb compte de no trencar la finestra. Colpeja la part fusta, no el vidre.

Empeny la finestra amb les mans. Intenta afluixar un costat de la finestra alhora.
Empeny cada cantonada per veure si es mou.
Aplica pressió a la finestra per obrir-per pocs.

Utilitza una pota de cabra (palanca) per obrir la finestra a la força. Col·loca un petit bloc de fusta en el marc de la finestra per proporcionar un punt de suport addicional que t’ajudi a fer palanca. Amb cura, s’aplica pressió per obrir la finestra amb la pota de cabra.
Torna a posar la palanca a la part inferior de la finestra per aixecar banda i banda.
Utilitzar una palanca d’aquest tipus podria danyar la fusta del drap o del marc de la finestra, així que utilitza-sol com a últim recurs i sé molt acurat.