EL CERTIFICAT AENOR, LA SEGURETAT EN ELS PRODUCTES DE CONSTRUCCIÓ I LA VIGILÀNCIA DE MERCAT, A DEBAT A LES JORNADES TÈCNIQUES DE SMART DOORS.

Certificat d’empresa instal·ladora i mantenidora d’Aenor

Sobre aquesta qüestió es va encarregar de parlar el tècnic de Certificació d’Aenor Internacional, Miguel Blanco Rodríguez, que va començar la seva intervenció fent un repàs per la història d’Aenor, associació que es va fundar fa 32 anys, el 1986, com l’Associació Espanyola de Normalització i certificació, la qual va comptar amb la participació de les empreses més importants del sector i amb el suport a la seva tasca d’associacions com la Federació Nacional de Fabricants, Instal·ladors i Mantenidors de portes i automatismes (Fimpa). Més tard es van separar “les dues potes” i va quedar, d’una banda, l’Associació de Normalització i, de l’altra, Aenor Internacional per a les activitats de certificació.

“Aenor Internacional és l’organisme de certificació líder a Espanya i es troba entre els deu principals organismes de certificació mundials pel que fa a la certificació de sistemes de gestió”, va afirmar Blanco Rodríguez afegint que, amb dades referents al 2016, compten amb 22.200 certificats de sistemes de gestió vigents a Espanya i en altres països i 105.000 productes certificats amb la ‘Marca N’ de qualitat, així com amb 148 acreditacions i autoritzacions (ENAC, ANAB …) que donen suport a la tasca professional d’Aenor en el camp de l’avaluació de la conformitat.

A continuació, el tècnic de Certificació d’Aenor Internacional va al·ludir a altres activitats de l’Associació com Aenor Laboratoris per a assajos, “un laboratori de referència per a la indústria alimentària que treballa estretament amb els serveis de certificació d’Aenor proporcionant així un servei complet als clients que requereixen assajos “. Així mateix, va fer referència a Aenor Formació, on es troba “la millor oferta de formació per a eines de gestió en espanyol” amb diferents tipus de formació -gestió de qualitat i medi ambient, sistemes integrats de gestió, R + D + I, responsabilitat social , compliance, etc.-, dirigida tant a professionals experimentats com a joves acabats de graduar.

En definitiva, la Marca AENOR està registrada i és un distintiu per a aquelles empreses que estan certificades, permetent així distingir aquelles empreses que compleixen amb normes i altres requisits establerts en Reglaments Particulars. Segons ha indicat Miguel Blanco Rodríguez durant la ponència, el Reglament RP 85.01 “es va crear el 2017 gràcies a la feina dels membres del Comitè Tècnic de Certificació 085”. Per a això, es van realitzar diverses jornades de treball del Comitè, del seu grup de treball i mitjançant col·laboracions per correu electrònic. A la seva base hi ha les normes de referència, així com el Manual Tècnic de Fimpa.

“Actualment estem emetent un Reglament per a portes industrials que interessi a totes les parts, que som les que formem el Comitè 085”, ha informat el tècnic de Certificació d’Aenor Internacional assegurant que han començat per portes industrials i de garatge, però estan en preparació Reglaments “per a un altre tipus de portes com portes tallafoc i portes de pas”.

Per la seva banda, el Comitè Tècnic de Certificació 085 (CTC-085) es va constituir el 2016 sobre la base del Reglament General dels Comitès de Certificació d’Aenor i està compost per totes les parts interessades: sector industrial i de serveis, usuaris, Administració, experts tècnics i Aenor. Així, “mitjançant una representació equilibrada, propostes i votacions es decideixen aspectes com els requisits tècnics per a la Marca Aenor”, ha assenyalat Blanco Rodríguez qui va finalitzar la seva ponència exposant les condicions que necessita una empresa per la seva obtenció, la qual, si es compleixen aquests requisits , podria donar-se en unes vuit setmanes: Personal qualificat i responsable: selecció i formació contínua. Organització: procediments i mitjans de treball. Planificació dels treballs de revisió i avaries. Atenció de les reclamacions. Registres de manteniment regular i intervencions: compliment dels terminis. Registre d’instal·lacions i modificacions d’importància: compliment de contractes. Seguretat en els productes de construcció La segona de les ponències va anar a càrrec del cap de l’Àrea de Seguretat Industrial del Ministeri d’Indústria, José Antonio Delgado, qui es va encarregar de parlar de la seguretat en els productes de construcció abordant l’evolució de la Normativa, dels Informes del Ministeri de indústria i de les Normes desenvolupades a Espanya. Evolució de la normativa “Les portes industrials, comercials i de garatge estan afectades per diverses directives europees, entre elles l’antiga Directiva de productes de la construcció (89/106 / CEE), transposada a la legislació espanyola mitjançant el Reial Decret 1630/1992”, va assenyalar Delgado assegurant que “aquesta directiva va ser la que de manera efectiva impulsar el sector de portes automàtiques a Espanya, ja que per primera vegada es va publicar una norma harmonitzada UNE-eN 13241-1: 2004 ‘portes industrials, comercials, de garatge i portes. Norma de producte ‘que tractava específicament sobre el marcatge CE de les portes. Va ser l’1 de maig de 2004 quan es va aplicar la norma harmonitzada i es va iniciar el període de coexistència, el qual va finalitzar l’1 de maig de 2005, data en què va entrar en vigor de manera efectiva el marcatge CE “. La Directiva de Construcció afectava tant a portes industrials, comercials i de garatge automàtiques com manuals. No obstant això, les portes automàtiques, com màquines que són i segons va explicar José Antonio Delgado, ja estaven afectades per l’antiga Directiva 89/392 / CEE (Relativa a l’aproximació de les legislacions dels Estats membres sobre màquines) i els reials decrets que la van traslladar RD 1435/1992 (sobre marcat CE), la qual descrivia les obligacions dels fabricants de màquines a l’hora de fabricar i comercialitzar una màquina dins de la Unió Europea.

Utilizamos cookies propias y de terceros para analizar nuestros servicios y mostrarte publicidad relacionada con tus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación (por ejemplo, páginas visitadas).

Puedes obtener más información y configurar tus preferencias AQUÍ.

Privacy Settings saved!
Configuración de privacidad

Cuando visita cualquier sitio web, puede almacenar o recuperar información en su navegador, principalmente en forma de cookies. Controle sus Servicios de cookies personales aquí.

Estas cookies son necesarias para que la web funcione y no se pueden desactivar de nuestro sistema.

Para utilizar esta web utilizamos las siguientes cookies técnicas necesarias
  • CONSENT
  • PHPSESSID
  • inbound_referral_site
  • lead_session
  • wp_lead_uid

Decline all Services
Accept all Services
×
Skip to content