Primer de tot dir-te que com més antiga sigui el pany on se t’ha quedat inserida la clau trencada i com més antiga sigui també està clau més fàcil que aquest succés t’hagi passat. Arribats a aquest punt, segueix llegint estigui article, tal com et comentàvem en el mateix trobaràs respostes a la forma de com treure la clau d’un pany on dins de la mateixa s’ha quedat un tros d’una clau partida.

Treure la clau partida amb la porta tancada

Si has tingut la poca fortuna que el trencament de la clau s’ha ocasionat en algun moment en el qual la porta en qüestió es trobava tancada i ara et trobes en la situació de no poder obrir la porta has de saber que hi ha dos mètodes bàsics amb els que pots intentar solucionar la situació, dos mètodes amb els quals pots intentar posar solució al problema que se t’ha presentat, en definitiva, dos mètodes amb els quals aconseguir treure la clau que se t’ha trencat i quedat una part de la mateixa dins del pany.

En primer lloc, una variable que has de tenir en compte, una variable que has de tenir molt en consideració és si pots visualitzar per tu mateix el tros de clau que s’ha quedat incrustada dins del pany, ja que aquest factor determinarà en gran manera les probabilitats d’èxit i els condicionants de poder treure o no la clau trencada del pany.

Sigui com sigui, sempre has de tenir present que treure una clau trencada d’un pany no és precisament fàcil. Treure una clau trencada d’un pany requereix de molta feina, grans dosis de paciència i una mica de sort. Sincerament has de saber que no sempre ho aconseguiràs i que en moltes ocasions hauràs acabar recorrent als serveis d’un manyà professional ja que serà l’única forma amb la qual podràs solucionar la situació.

Per als supòsits en què hagis de acabar trucant a un manyà professional és important que escullis bé i contractis tan sols a professionals fiables i fiables que et resolguin bé la papereta i que no et facin gastar diners inútilment o que et aportin una solució que sigui pitjor -tal com es diu coloquialmente- el remei que la malaltia.

Però bé, no ens sortim del fil d’aquest article ni de la part nuclear d’aquest que no és altra que mostrar les possibilitats que tens, les opcions que pots provar per intentar per tu mateix treure el tros de clau trencada que s’ha quedat encallada dins de la porta. Tornem a centrar-nos en aquest punt.

El primer pas que has de fer és posar una mica d’oli al pany per intentar fer que la mateixa flueixi millor. No es tracta d’empastifar de tal manera pany que la converteixi en impracticable, però sí que es tracta de dotar-la del greixatge suficient envers això intentar veure si s’aconsegueix que la part encallada acabi per lliscar millor fora.

En el cas que el tros de clau trencada es trobi visible, i un cop hagis engreixat el pany, agafa unes pinces d’aquestes que s’utilitzen per a la depilació intenta treure el tros trencat que s’hagi quedat dins del pany.

Tal com et dèiem el pas anterior, no és gens fàcil ni tens ni molt menys totes les garanties d’èxit, però sens dubte és una bona manera d’intentar que el tros que se t’ha quedat enclavat dins del pany i que et inutilitza la mateixa surti i et eviti problemes i costos majors.

En el cas que amb aquest primer intent no aconsegueixis treure la part trencada de la clau de dins del pany i sempre que la porta es trobi tancada encara pots intentar un segon mètode abans de trucar a un manyà.

La segona opció és fer-te amb un imant de gran potència i segons la manera en com hagi quedat inserida la peça de clau trencada dins del pany és possible que al acostar-li el imant la mateixa s’alliberi. És important que l’imam sigui d’una potència molt fort i un cop més has de tenir present que aquest mètode tampoc és infalible i que no sempre ho aconseguiràs, però és un bon intent abans d’escalar a solucions professionals, solucions que al cap ia la fi són les úniques que t’aporten comoditat, rapidesa i resultats segurs i contrastats.

Treure la clau partida amb la porta oberta

En el cas que la clau trencada s’hagi quedat en un pany en la qual en aquest moment es té la porta oberta -o que la mateixa es pugui obrir des de l’interior de la mateixa només amb el pom de la porta sense haver d’utilitzar la pany- pot ser que tot et resulti molt més fàcil i pot ser que puguis lliurar gairebé segur trucar a un manyà professional.

Tot l’anterior, per descomptat, comptant amb que ets una mica manetes o tens algú una mica manetes al teu voltant, i tenint sempre present que la solució professional que et pot aportar un bon serraller sempre serà millor a tots els nivells per diferents motius . Però si vols intentar estalviar-se uns diners i et resulta suficient amb la solució que tu mateix et puguis aportar bé faràs a intentar-ho.

Per començar el primer pas que has de seguir és desmuntar el bombí del pany, desmuntar el bombí en el qual es troba la part de clau trencada que s’ha quedat enclavada en aquesta porta que està oberta. Desmuntar-pot ser relativament fàcil si tens experiència o si tens nocions de no fer-ho, però si no és així la tasca pot no resultar tan fàcil i pots optar a mirar videotutorials de qualitat a veure si et aporten una mica de llum al respecte.

En el cas que en el procés d’extracció del barret fort et trobis amb dificultats per alliberar-igual pots utilitzar part de la clau trencada que està encallada dins d’ell -sempre que la mateixa et resulti visible i relativament manejable- perquè puguis mica de joc de gir en el barret fort i expulsar-fins a l’exterior.

Un cop amb el barret fort alliberat i en les teves mans hauràs greixar una mica el mateix amb algun lubricant (un oli de cuina pot servir-te), a partir d’aquest punt hauràs d’introduir un element fi però resistent, com ara una agulla de cosir alguna cosa gruixuda , un clip desdoblat o elements semblants pel costat on la clau no està encallada i empènyer aquest element suaument cap a la clau a veure si el mateix aconsegueix treure la mateixa.

Si amb això no funciona, un últim intent pot ser colpejar el barret fort amb un martell. Per a això hauràs colpejar al mateix des de la seva part superior disposant la part de la clau cap a baix. És important que els cops que li donis siguin rotunds, però no exagerats i que resultin sobretot cops secs.

En el cas que res del que hagis provat amb anterioritat hagi funcionat no et quedarà una altra que canviar el bombí per un de nou. Aprofita que ja has tret el barret fort danyat per canviar el mateix per un de nou que pots comprar a qualsevol ferreteria o botiga especialitzada al respecte.