Qui està llegint estigui article probablement estigui preocupat per la seva seguretat i la del seu entorn. En l’àmbit de la seguretat un dels punts clau es troba a les portes d’accés a la llar, local o lloc on residim o treballem i un dels punts essencials de les portes es troba en el seu pany i en la fortalesa o debilitat d’aquestes . Analitzem en aquest article els aspectes concernents als cilindres antibumping.

I quan es entren a analitzar els aspectes detallats sobre els cilindres antibumping, el primer que s’ha de dir és que els mateixos estan especialment pensats i plantejats per evitar posar-ho fàcil als lladres en una de les tècniques per accedir il·lícitament als llocs que volen robar més utilitzades en l’actualitat, són cilindres pensats per evitar el bumping.

Per als qui no ho coneguin el bumping una tècnica que permet a l’lladre sortejar els mecanismes de seguretat d’un pany que no porti sistema antibumping en menys d’un minut, permetent un accés extraordinàriament ràpid per entrar a robar.

Què són els cilindres antibumping?

Els cilindres antibumping són cilindres de panys que porten incorporat un sistema d’eficàcia provada per evitar el sistema de l’bumping.

Òbvia i evidentment, com en qualsevol altre producte, dins dels panys també hi ha diferents nivells de qualitat i prestacions, per això no tots els panys del mercat vénen equipades amb sistema antibumping.

De la mateixa manera, en el cas dels panys que sí que incorporen sistemes antibumping, també hi ha diferències entre elles mateixes a nivell de qualitat i, en conseqüència, de capacitat de resistència al bumping. Per això resulta interessant i imprescindible escollir un pany que incorpori en el seu cilindre ja no tan sols un sistema antibumping, sinó que aquest sistema antibumping sigui prou segur.

En conseqüència de tot l’anterior l’ideal és deixar-se aconsellar per autèntics professionals en la matèria, ja que en realitat són els únics que podran aconsellar sense possibilitat d’errors ni equívocs sobre que models concrets poden ser i seran els més acords a les nostres necessitats específiques.

Com podem saber si la nostra pany és antibumping?

A simple vista no es pot discernir simplement mirant un pany si la mateixa porta sistema antibumping incorporat o, si, per contra, no el porta. No és possible discernir-tret, és clar, que es sigui un expert en la matèria.

Així, resultant constatat que als ulls d’un no expert en panys pot resultar impossible diferenciar entre un pany el cilindre sigui resistent als atacs per bumping cal dir que en la pràctica queden dues formes principals de descobrir si el pany en qüestió porta sistema antibumping incorporat en el seu cilindre o si, per contra, no porta el mateix.

La primera de les formes per conèixer si la nostra pany té sistema antibumping en el seu forrellat és consultar informació sobre aquest model concret buscant a Internet. Aquest model és ideal per la seva rapidesa i simplicitat, però té un greu problema: per a qui no està acostumat a diferenciar dia a dia amb panys pot ser difícil de distingir i conèixer el model concret del qual es tracta.

Així com d’altres elements de la llar es sol guardar llibre d’instruccions, la caixa on venia el producte, etc., en el supòsit dels panys no sempre és així, al contrari, en la majoria dels casos no es guarda la caixa de el pany o mai s’ha tingut la mateixa i el model no resulta distingible a simple vista.

Llavors, l’única opció que queda és fer una fotografia al model i preguntar a algun especialista a veure si pot distingir o trucar a un especialista i que ens ho digui in situ, aquesta última resulta -òbvia i evidentment- l’opció més segura i definitiva a nivell tècnic.

Sigui com sigui resulta molt important recomanar que sempre es comprin panys de marques reconegudes i models que tinguin la suficient seguretat, ja que només d’aquesta manera es estarà ben protegit. I també resulta recomanable demanar-li a l’especialista, al manyà que ens instal·li el pany que un cop instal·lada li posi un escut protector a la mateixa per evitar que es vegi el model a simple vista i així facilitar la tasca del lladre per esquivar les mesures de seguretat d’aquesta pany.

Es notarà que en l’anterior paràgraf s’ha esmentat la possibilitat de veure el model del pany si aquesta no disposa d’un escut protector, això és així en la majoria de casos però no s’ha esmentat la possibilitat de saber si porta sistema de seguretat antibumping o no desmuntant l’escut protector de la mateixa, ja que ni en tots els models és així ni en els casos en què és així resulta ni possible en alguns casos, ni recomanable en tots els casos que persones no expertes manipulin el pany desmuntant la mateixa, etc.

Un altre dels grans aspectes que s’han de tenir presents és que el sistema antibumping en el cilindre d’un pany és útil i necessari, però no és suficient. Tota mesura de seguretat és poca per protegir-nos dels amants de l’aliè i per a una major seguretat sempre resulta transcendent afegir més elements de seguretat a la porta en qüestió.

Aquests elements de seguretat complementaris al pany amb cilindre que incorpori mesures antibumping pot anar des d’altres panys o panys, fins portes de caràcter reforçat (blindades, cuirassades, etc.) o un compendi de tot l’anterior

¿Tots els cilindres antibumping són iguals?

Tal com es ve esmentant al llarg d’aquest article no tots els panys són iguals, no tots els cilindres són iguals i no tots els bombins antibumping són iguals. Hi ha grans diferències en tots ells depenent la marca i del model escollits.

Una de les grans i clares diferències entre cilindres antibumping es troba a la de nombres de pitons que el cilindre incorpora. A major nombre de pitons major nivell de seguretat. Així per exemple es poden trobar al mercat des cilindres antibumping que incorporin un només pitó i altres que incorporin vuit o fins i tot més pitons.

Per descomptat tota la seguretat del pany també va lligada al fet que la mateixa s’hagi instal·lat adequadament, ja que de poc servirà un pany super reforçada si la mateixa està mal instal·lada i també va extraordinàriament lligada a utilitzar el pany.

L’últim dit en el paràgraf anterior pot semblar de Perogrullo però lamentablement moltes persones sembla que no l’apliquin. No serveix de res tenir la millor de les panys del mercat, si aquesta no s’utilitza sempre. Així, sempre que s’estigui fora de la llar, i dins el mateix, deixar la porta tancada amb clau és la millor manera d’evitar que ens entrin, ja que de no passar la clau la mateixa no servirà de res.

De la mateixa manera, tampoc tots els panys antibumping són iguals pel que fa a altres elements de seguretat que les mateixes incorporin. Així, resulta d’extraordinari interès que les mateixes incorporin també sistemes anti-rossinyol, anti-trepant, anti-trencament, anti-extracció, etc.