Potser moltes persones no ho sàpiguen, però en realitat en el mercat hi ha un gran nombre de diferents tipus de frontisses. Per això resulta important aprendre a diferenciar entre els diferents models existents per poder escollir el model adequat a cada cas.

Qui pensi que seleccionar un tipus o un altre de frontissa no té cap tipus d’importància ja que totes les frontisses fan el mateix va molt equivocat i és que un determinat tipus de frontissa pot oferir un valor de seguretat ideal per a la porta i un altre la pot comprometre per complet.

Òbviament la seguretat d’una porta no pot dependre només de la seva frontissa, la fortalesa conjunta de la porta, el seu pany, panys i altres elements han de jugar un paper determinant, però les frontisses també.

Ja se sap allò que qualsevol sistema de seguretat és tan feble com feble sigui la baula més fluix de la cadena, per això protegir degudament una porta amb unes bones frontisses resulta indispensable perquè aquestes no es converteixin en el punt fluix de la seguretat de qualsevol porta.

Què és una frontissa?

Abans d’endinsar-nos en analitzar els diferents tipus de frontissa existent convé aturar-se un moment en analitzar allò que són les frontisses, preguntar-se allò què és una frontissa pot semblar intranscendent i fins i tot, en alguns casos, de Perogrullo, però en realitat és una pregunta més transcendent del que pugui semblar, ja que només entenent allò que és una frontissa es podrà entendre en completa plenitud la importància de la mateixa.

La frontissa conceptualment és una ferramenta de 2 peces unides entre si mitjançant un eix. A l’estar unides aquestes peces entre elles les mateixes no es poden deixar anar, però sí que permeten que puguin girar-se.

Les frontisses tenen diferents funcionalitats però sens dubte les més usades i conegudes són les d’actuar com a junta entre el marc i una porta o entre la pari fixa d’un moble i una porta, tot això amb la finalitat de dotar de mobilitat a una de les parts (a la part de la porta) i que la mateixa es pugui anar tancant i obrint tantes vegades com es vulgui.

Frontisses de llibre

Les anomenades frontisses de llibre són potser el tipus de frontissa més conegut per tots alhora que el més utilitzat.

La seva senzillesa i facilitat d’ús fan que siguin molt utilitzades en multitud d’objectes que necessiten de frontisses. Dins de la gamma de les frontisses de Libo hi sub-variants de les mateixes com les frontisses cincades, les frontisses rústiques o les frontisses de llautó.

Una de les característiques principals de les frontisses de llibre és que la mateixa és fàcil de cargolar en qualsevol fusta i un cop cargolada permet actuar a les peces obrint-se i tancant-se en forma de llibre.

frontisses desmuntables

Les frontisses en la majoria dels casos s’instal·len i punt, poques vegades necessiten ser canviades de lloc, però això no sempre és així, pot donar-se el cas de portes que s’hagin de moure o altres casos on les mateixes necessitin ser temporalment o regularment remogudes , per a aquests casos les frontisses desmuntables són una bona opció.

Les frontisses desmuntables permeten ser desmuntades sense necessitat d’haver de treure els cargols que les subjecten. Aquesta és una característica que els aporta molta comoditat, ofereix un alt nivell de confort ja que les mateixes es subjecten entre si mitjançant un passador que les uneix.

El passat és el que uneix les dues peces que es troben subjectes a banda i banda, en les dues peces i és el que permet el funcionament de l’engranatge.

En l’actualitat aquest model de frontisses no està al capdamunt dels models més utilitzats tot i oferir la possibilitat de muntar i desmuntar la porta fàcilment tantes vegades com es vulgui.

Frontisses de piano

Les frontisses de piano responen al mateix tipus de frontisses que les esmentades en l’apartat anterior, són del mateix estil que les frontisses de llibre, però tenen una diferència molt important: la seva grandària. Les frontisses de piano són molt més grans, especialment molt més llargues que les seves homologues frontisses de llibre.

Aquesta diferència de mida permet que les frontisses de piano siguin molt més forts i resistents que els seus “germanes” les frontisses de llibre. Així, mentre les frontisses de llibre estan pensades per suportar el pes de petites portes no molt pesades que subjecten per exemple algunes portes de mobles de cuina, bany, etc., les frontisses de piano poden suportar pesos majors i en conseqüència aportar engranatge d’obertura i tancament a portes grans.

Les frontisses de piano en ser molt llargues, de vegades deuen ser tallades a la mida de la porta on es vulguin instal·lar doncs d’una altra manera sobresortirien i resultaria impossible la seva instal·lació. Depenent del model el tall es pot dur a terme amb unes tisores de xapa, per als models més resistents una serra de metall serà necessària. En ambdós casos s’haurà d’aplicar una mica de força en la tasca, però el nivell de força a aplicar resulta, en general, més que assumible.

Frontisses de golfo

Les frontisses de golfo són una de les frontisses més utilitzades per a tot tipus de portes, però especialment per a les finestres. Bé es pot dir que les frontisses de golfo són les reines de les finestres. La seva alta qualitat, resistència i durabilitat així ho fan possible.

Sens dubte aquestes frontisses de golfo són de les frontisses més utilitzades per les finestres però que siguin de les frontisses més utilitzar-les no vol dir que siguin de les més fàcils de posar, però sí de les que millors resultats ofereixen un cop posades.

Per instal·lar aquest tipus de frontisses el més normal és que es requereixi la intervenció d’un professional ja que les mateixes no són fàcils de quadrar ia més s’han de dur en la seva instal·lació processos de encaixat amb una fresadora o altres eines, tot això fa que la instal·lació de les frontisses de golfo sigui alguna cosa pràcticament de manera exclusiva a l’abast de professionals.

FRONTISSES INVISIBLES

Les frontisses invisibles tenen la característica principal de no ser molt visibles a la vista com el seu nom bé pot intuir-se. També per la poca visibilitat que ofereixen es denominen com frontisses ocultes.

Les frontisses invisibles o frontisses ocultes ofereixen una obertura i tancament com el de les frontisses de llibre o les frontisses de piano, però amb un nivell de visibilitat molt menor. Resulten ideals per a les persones que agradin d’entorns minimalistes on sigui vegin el menor d’elements possibles.