HISTÒRIA DE LA SERRALLERIA

Diuen que el saber no ocupa lloc, per això tenir consciència i conèixer aspectes de coses que potser no són l’especialitat directa d’un mateix sempre resulta interessant com a cultura general i com una cosa de rellevància que per qüestions puntuals sempre ens pot resultar interessant de conèixer, i un d’aquests casos és el de la serralleria.

La serralleria, com tot a la vida, té la seva història. El primer que s’ha de dir en relació amb la història de la serralleria és que la mateixa ha anat evolucionant en dos terrenys diferents, en dos terrenys paral·lels però interrelacionats alhora.

D’una banda, la serralleria ha anat avançant al so de l’evolució dels diferents materials que s’han anat utilitzant i, d’altra banda, la serralleria també ha anat evolucionant al so de les diferents necessitats, requisits i elements de seguretat que s’han anat necessitant amb el transcurs dels anys.

Què és la serralleria?

La serralleria avui dia cobreix molts aspectes de la vida quotidiana de les persones, sent sens dubte el més conegut, essencial i elemental el que té a veure amb el canvi, instal·lació i muntatge de panys, sent així -en l’actualitat- un els oficis que es poden considerar vitals per garantir la seguretat dels béns i de les persones.

Un altre dels aspectes clau a destacar és que la serralleria, millor dit, que les persones que es dediquen a la serralleria no sempre han estat cridats serrallers. En altres temps, els que avui en dia coneixem com serrallers, eren denominats en aquell temps com ferrers, això té a veure amb els materials i elements utilitzats, però, sobretot, molt especialment i d’una forma molt determinada amb les funcions que desenvolupaven .

La tasca de la serralleria és una tasca que permet -entre moltes altres coses i serveis- realitzar reparacions i instal·lacions de panys, forrellats i cadenats, així com realitzar un adequat manteniment de tots aquests elements perquè es mantinguin en adequades condicions d’ús, per no esmentar la funció de realitzar l’obertura de tot tipus de tancaments quan resulta necessari.

A més, la serralleria compleix una funció social essencial en millorar i garantir la seguretat de les persones dotant a les seves llars, comerços i qualsevol altre lloc que tingui portes, finestres i qualsevol altra via d’accés dels elements de seguretat relacionats amb la serralleria necessaris per a que ningú no desitjat pugui penetrar i violentar la llar, el comerç o el lloc que sigui de la persona protegida.

Història de la serralleria

Tal com s’ha esmentat en paràgrafs anteriors el manyà no sempre ha estat denominat manyà i en altres temps se li coneixia com ferrer, a la funció de la serralleria es deia ferreria i -encara que això té diferents motius- un d’ells és el que té a veure amb l’evolució de la forja.

És amb l’aparició de la forja que es poden començar a desenvolupar les primeres panys i les primeres claus que han de permetre obrir i tancar les mateixes. Sens dubte tot això va ser immens avanç per a l’època ja que permetia garantir d’una manera segura que a la propietat en qüestió tan sols pogués accedir la persona o persones que disposessin de la clau i més permetia anar-se’n del lloc deixant ben tancada la porta amb un mecanisme que després permetria ser obert tan sols a la persona que disposés de la clau del mateix.

L’anterior és l’essència inicial amb què va néixer la serralleria, després -com també succeeix en qualsevol altre aspecte de la vida- la serralleria s’ha anat adaptant i ha anat avançant i evolucionant a la calor dels canvis socials i dels canvis tecnològics.

A més, en l’àmbit de la serralleria ha existit, i existeix, un altre element a considerar que cal tenir en compte: l’existència d’uns lladres, d’uns amants de l’aliè que també milloren, avancen i desenvolupen habilitats i noves tècniques, això obliga al fet que el sector de la serralleria estigui sempre en plena evolució per poder adaptar-se adequadament als reptes i nous desafiaments que contínuament se li van presentant.

Parlant dels inicis concrets de la serralleria no hi ha una conclusió clara sobre els orígens d’aquesta, però tot fa pensar que van ser diferents antigues cultures com la xinesa o l’egípcia qui en eres pretèrites van començar a utilitzar la serralleria per protegir els seus béns de les mans alienes que pretenien agenciar amb elles.

Després d’aquestes èpoques pretèrites la serralleria va ser expandint ràpidament per un altre tipus de territoris i cultures, com, per exemple, Síria i Grècia, tots ells van ser ocasionant un avanç important en la serralleria i en la fortalesa i seguretat dels panys que s’anaven desenvolupant .

Utilizamos cookies propias y de terceros para analizar nuestros servicios y mostrarte publicidad relacionada con tus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación (por ejemplo, páginas visitadas).

Puedes obtener más información y configurar tus preferencias AQUÍ.

Privacy Settings saved!
Configuración de privacidad

Cuando visita cualquier sitio web, puede almacenar o recuperar información en su navegador, principalmente en forma de cookies. Controle sus Servicios de cookies personales aquí.

Estas cookies son necesarias para que la web funcione y no se pueden desactivar de nuestro sistema.

Para utilizar esta web utilizamos las siguientes cookies técnicas necesarias
  • CONSENT
  • PHPSESSID
  • inbound_referral_site
  • lead_session
  • wp_lead_uid

Decline all Services
Accept all Services
×
Ves al contingut