Potser és tan sols per curiositat o pot ser que sigui perquè es té un interès concret en conèixer les diferents parts d’un pany, descobrir tot el que fa als diferents elements que integren un pany pot resultar summament interessant, vegem-ho en aquest article.

Conèixer les parts generals del pany sempre és important a nivell de cultura general, però a més, en aquest cas, podrà resultar tremendament útil arribat el moment d’haver de solucionar o explicar qualsevol aspecte relacionat amb l’àmbit de la reparació, instal·lació, canvi o manteniment d’un pany.

En les següents línies trobaràs de forma resumida una breu exposició d’alguns dels principals elements d’aquestes i tot això amb l’objectiu que puguis reconèixer les mateixes d’una forma àgil i segura.

Quins tipus de panys hi ha?

Al mercat existeixen diferents tipus de pany, però es podrien resumir bàsicament en dos grans grups. D’una banda, es troben els panys embotides i per l’altre els panys de sobreposar, vegem a continuació en detall una exposició d’ambdós tipus de pany.

Si parlem dels panys embotides s’està parlant d’un dels tipus de panys més utilitzats, aquestes panys són -sense cap tipus de cap dubte- una de les solucions líders en l’àmbit actual dels panys.

La característica principal dels panys embotides és que les mateixes s’instal·len dins de la porta on van a ser instal·lades, en quedar integrades dins de la porta les mateixa són invisibles a la vista i reuneixen un grau de seguretat elevat (encara que aquest últim aspecte dependrà en gran manera del model concret de pany òbviament).

Aquest tipus de panys embotides són molt còmodes d’utilitzar i estèticament són molt interessants doncs, tal com es deia, el seu cos queda invisible i tan sols queda a la vista el lloc per on ficar i treure la clau per obrir i tancar la porta.

Per contra, els panys sobreposades són panys que no van integrades dins de la porta on les mateixes s’instal·len, els panys sobreposades s’instal·len de forma sobreposada a la porta sondi són instal·lades i tot el seu cos queda visible a l’ull humà.

Els panys embotides no són la solució més estètica per als que no agraden de veure mecanismes visibles i el seu nivell de seguretat dependrà també del model concret en qüestió, però cert és també que són unes panys molt fàcils de trobar gràcies a la seva gran diversitat de models i molt fàcils d’instal·lar en qualsevol porta gràcies a la transversalitat de les mateixes.

Una de les grans avantatges dels panys sobreposades és que les mateixes poden ser instal·lades en un gran nombre de portes i no es depèn tant de models concrets segons la porta. A més, un altre dels grans aspectes a esmentar dels panys sobreposades és que les mateixes no serveixen tan sols com pany principal, sinó que les mateixes també poden servir com panys complementàries per a portes que incorporen també altres sistemes d’obertura, tancament i assegurament.

Per finalitzar amb aquest apartat indicar que no s’ha de confondre allò que és un pany de sobreposar i allò que és un forrellat, moltes persones el prenen com a sinònim i es pensen que és el mateix, però en realitat hi ha una gran diferència entre allò que és una pany sobreposada i allò que és un forrellat

Òbvia i evidentment un pany i un forrellat comparteixen un objectiu comú: permetre que una porta es pugui obrir o bé assegurar la porta perquè la mateixa romangui tancada. Així, els dos elements són elements de securització però tots dos són també mecanismes diferents per aconseguir aquest objectiu.

El pany és aquest element que tots coneixem en el qual es posa una clau i al girar-la es tanca o obre el seu mecanisme d’obertura i tancament, per contra, el forrellat acostuma a ser una peça que en activar el seu mecanisme passa algun tipus de barra travessera o cadena per permetre bloquejar o desbloquejar la porta en qüestió.

Els forrellats són elements d’alta seguretat i en moltes ocasions fins i tot combinen barres de travesseres amb cadenes i / o altres elements, etc.

Els components d’un pany

Ara que ja s’han descrit els tipus de pany bàsics que poden trobar, anem a veure en les següents línies cadascuna de les parts que tenen aquestes panys. Cal tenir sempre present que ni tots els panys són iguals i que no tots els models incorporen les mateixes peces i elements.

En aquest article ens centrarem en parlar de les parts que més comunament apareixen en els panys, en aquelles peces que gairebé de forma indefectible formen part del conjunt del mecanisme que suposa un pany completa.

FRONTAL
El frontal és la part més visible de totes en la seva part lateral, com el seu nom bé indica és la que forma part del cantó de la porta i la seva funció és donar cobertura a l’barret fort i també al pany en el seu conjunt per evitar que aquesta no quedi subjecta. El frontal va subjecte amb cargols.

RELLISCADA
La relliscada vindria a ser allò que es podria anomenar com la “llengüeta” del pany. La relliscada és aquella part que entra i surt quan es baixa el manillar del pany. Quan la porta està posada i es gira en posició de tancament res permet obrir la porta, però quan la clau no està girada el que impedeix que la mateixa pugui obrir-se és la relliscada.

La relliscada es retreu en moure el manillar i s’integra dins del pany perquè la porta quedi lliure per a la seva obertura.

BULONS
Els bulons també resulten coneguts com paletones, sigui quina sigui la seva denominació la seva funció és clara: permetre que la porta s’obri o no permetre-ho.

Els bulons o paletones són els elements que en girar la clau s’activen per bloquejar l’obertura de la porta o que, per contra, es retreuen dins del pany per quedar amagats i permetre que la porta es pugui obrir i tancar lliurement.

Barret fort
El barret fort també és una de les peces d’un pany, millor dit, és una de les peces centrals i la mateixa també rep altres noms com bombí o cilindre.

El barret fort, bombeta o cilindre (recordem que li denominem com li denominem estem parlant de la mateixa peça) és aquella peça on s’introdueix la clau per accionar tot el mecanisme d’obertura i tancament del pany.

Un dels aspectes més destacables és que, tot i que el barret fort és una peça que forma part del pany, en el comú dels casos el mateix forma part desagregada d’aquesta. Dit d’una altra manera, si es fa malbé, és forçat o es trenca el bombí aquest pot ser canviat sense necessitat d’haver de canviar tota pany, amb el consegüent estalvi econòmic que això pot suposar.

Hi ha diferents tipus de barrets forts. Els de caràcter ovalat o rodó són dels més coneguts, si bé en els últims anys s’ha imposat majoritàriament el barret fort denominat com de europerfil.

POM O MANILLA
Una de les peces més visibles per excel·lència, el manillar que es nomenava anteriorment. És la peça que permet a les persones interactuar bàsicament amb el pany. En girar el pom si la clau no està posada i tancats els bulons la mateixa s’obre.

cerradero
Es diu cerradero a la placa de metall que resta subjecta al pany i que es troba on va situat la relliscada. En ella també es troben elements com els bulons entre d’altres.

bocaclau
La bocaclau tan sols existeix en els panys sense barret fort. En aquest tipus de portes la bocaclau és la peça d’introducció de la clau.

Els diferents tipus de claus

Vistos els diferents tipus d’elements que configuren un pany, cal veure els diferents tipus bàsics de claus que hi ha per panys.

CLAUS CLÀSSICA
Actualment aquest tipus de claus es troba pràcticament en desús. Incòmodes, molt pesades i grans. Aquestes claus són les que antigament obrien grans portes de fusta o altres (portes de castells, etc.)

CLAUS DE SERRETA
De les claus més conegudes i usades. Gairebé tothom porta una a la butxaca, són les típiques claus dentades. Cada pany té un dentat específic per a una clau concreta.

CLAUS DE POMPA
Claus que es caracteritzen per ser dentades per les seves dues cares.

CLAUS DE PALETA O paletó
Aquest tipus de claus tan sols s’utilitza comunament en les portes cuirassades i els panys que les utilitzen es diuen panys de gorges.

Aquestes claus també es conformen mitjançant una espiga central i una dent lateral. El barret fort que acull aquestes claus resulta completament ocult.

CLAUS cruciformes
Les claus cruciformes també resulten conformades per una espiga central comunament de cert nivell de llarg i amb diferent nombre de dents. El final de la clau és en forma de creu

Aquests són alguns dels tipus de clau existents. A més es poden trobar altres tipus de clau, fins i tot les claus electròniques, unes claus molt en voga avui dia.

Utilizamos cookies propias y de terceros para analizar nuestros servicios y mostrarte publicidad relacionada con tus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación (por ejemplo, páginas visitadas).

Puedes obtener más información y configurar tus preferencias AQUÍ.

Privacy Settings saved!
Configuración de privacidad

Cuando visita cualquier sitio web, puede almacenar o recuperar información en su navegador, principalmente en forma de cookies. Controle sus Servicios de cookies personales aquí.

Estas cookies son necesarias para que la web funcione y no se pueden desactivar de nuestro sistema.

Para utilizar esta web utilizamos las siguientes cookies técnicas necesarias
  • CONSENT
  • PHPSESSID
  • inbound_referral_site
  • lead_session
  • wp_lead_uid

RECHAZAR TODOS LOS SERIVICIOS
ACEPTAR TODOS LOS SERVICIOS
×