Quan tens dues peces de metall (per exemple una clau i un pany) lluitant entre si dia a dia, finalment se’ls acaba pegant l’òxid i una altra brutícia que fan que es quedin congelades per complet. Has de saber que hi ha molts tipus diferents de panys i enganxades, però no tots s’arreglen iguals

¿Pany enganxosa?

Per un pany (o pestell) enganxosa, la solució més ràpida és ruixar pols de grafit que trobaràs a la ferreteria o qualsevol altre lloc de tasques de bricolatge i domèstiques i així, agafa-ho i tira-ho directament a l’ull del pany; després s’insereix la clau i gira al pany diverses vegades les claus. Pots provar el recobriment de la clau amb una fina capa de grafit, com ja hem comentat (frega el llapis sobre tota la superfície clau abans d’inserir la clau al pany). Si tens un forrellat de seguretat, cobreix-lo lleugerament amb lubricant o grafit també. Si el bloqueig és vell, és possible que hagis de desmuntar primer.
Afluixa els cargols d’un botó per alliberar a banda i banda de l’eix i tira d’ells des de la porta. Si tens un forrellat de seguretat, primer afluixa els frontals de bloqueig, i després les perillós o manetes. Mantingues els ancoratges per a separar les diferents parts per tornar a muntar més fàcil. Si el teu forrellat té un conjunt de tambor dins de la seva porta, mira a veure si té un petit cargol de fixació de forma hexagonal. Retira els cargols de connexió i les plaques frontals per al mecanisme de tancament al llarg de la vora interior de la porta.

També és molt important, de fet, força transcendent, que greixatges totes les parts mòbils del pany i pestell, que es vagin movent a mesura que cobreixis lleugerament amb grafit líquid, oli de motor, silicona o un altre lubricant. També lubrica la clau i mou cap enrere i endavant al pany diverses vegades. Torna a instal·lar i a gaudir.

El pestell no tanca bé?

D’altra banda, si el pestell de la teva llar o habitatge no es tanqués correctament o romangués tancat, pots fixar-lo de diferents maneres, depenent del que estigui malament. Si l’assegurança és massa gran per a la placa de percussió (la peça amb el forat en ell, la part “femenina” del pany), només cal treure la placa, estabilitzar-lo mitjançant un cargol de banc o algun altre mètode, i engrandir la obertura amb una llima de metall. Tria les vores interiors que apareixen mastegats pel pestell colpejant repetidament.

D’altra banda pot ser que estigui succeint una altra cosa: si està desalineat el plat davant, és possible que hagis de moure el plat davanter cap amunt o cap avall perquè el pestell s’obri i tanqui correctament. Per moure la placa de percussió, retira la placa i allarga la part superior o inferior de la mortalla, segons sigui necessari l’ús d’un cisell de fusta. Per omplir el buit en l’extrem oposat, utilitza massilla per fusta o cola en una falca de fusta.

D’altra banda, si el forrellat colpeja la placa de percussió però es nega a romandre tancada, el plat davanter es pot fixar en les zones profundes. Retira la placa i la falca, ja sigui amb una altra placa de la vaga o amb tires de xapa tallades per adaptar-se al llarg de les dues parts que no tenen cargols. També pots tallar falques per adaptar usant cartró suau (com l’utilitzat per a les caixes de cereals i carpetes d’arxius) i la pila 3 o més capes junts per adaptar darrere de la placa de la vaga fins que es mantingui el pestell. Assegura’t que els cargols s’instal·len a través de la falca de cartró per donar-li estabilitat.

De vegades es necessita una mica de bricolatge

D’altra banda, els panys de tipus cilíndric estan en gairebé totes les llars. Són aquelles que no tenen forrellat adjunt i disposen d’un polsador de mango muntat o un bloqueig de la palanca de torsió en el pom interior. De totes maneres, aquest tipus de seguretat no s’ha de considerar una protecció adequada per a les portes d’entrada, que s’adapten perfectament a atendre les necessitats de privacitat simples, tal com es podria requerir per a un dormitori o quart de bany. De vegades necessiten ser reemplaçats, ja que simplement es fan velles i fallen, o perds la clau o desitges canviar l’aspecte del pany.

Així doncs, com t’hem comentat, si la mida i l’estil són molt diferents del pany que estàs reemplaçant, pot ser que hagis de fer una mica de treball de la fusta a la porta abans de fer la instal·lació. Depenent de la nova pany, això podria incloure engrandint els forats existents o, si la nova pany és més petita que l’anterior, omplir buits amb massilla per fusta, i després polir i repintar la porta abans d’instal·lar el pany. Si aquest tipus de projecte et sembla que va més enllà del teu àmbit respecte al nivell i coneixement de bricolatge que tens, és possible que vulguis contractar un expert en seguretat, com un manyà barat de la teva zona i que tingui experiència en aquest camp. Si la porta en qüestió on vols instal·lar el nou forrellat no s’adequa a la mida, és possible que vulguis optar per usar això com una excusa per reemplaçar la porta antiga i aconseguir un look al teu habitatge totalment nou, amb una nova porta i una nova pany.

Treu el cadenat vell i instal·la el nou

Durant el procés de compra d’una porta de reemplaçament per instal·lar-la novament a casa teva, porta el pany amb a la botiga de maderas para veure si poden instal·lar per tu. Pren mesures de la col·locació de la vella pany (o pren-en l’antiga porta, si és possible). Tot i així, pot ser que hagis de fer algun treball en la mortalla de la nova placa perquè aquesta pugui alinear-se amb el nou pestell. Si converteixes un pany d’estil cilindre a un estil tubular, hauràs de recollir un kit al teu centre de millores per a la llar per fer la mortalla compatible amb el nou estil. Un cop tinguis la teva nova pany triada i, la porta i la mortalla estiguin a punt, segueix llegint per aprendre com treure el cadenat vell i instal·lar un de nou:

1. Insereix un clau o un tornavís petit a la ranura per alliberar la perilla del forrellat. Retira la placa de la perilla simplement aixecant o fent palanca lliurement si s’ha enganxat avall o enganxat a la pintura de la porta.

2. Retira els cargols de la placa de muntatge i, a continuació, retira la perilla exterior i el cilindre. A continuació, retira la placa frontal i el pestell de la porta i la placa de percussió en el marc de la porta (o la porta del costat).

3. A la part exterior, instal·la el conjunt de pestell de reemplaçament. A continuació, instal la placa frontal. Guia suaument el comandament exterior i el cilindre a través de l’orifici fins que el cilindre s’acobli amb el conjunt de pestell.

4. A continuació, connecta el comandament interior mitjançant la instal·lació de la placa de muntatge al cilindre que sobresurt. Instal·la la rosa interior i el comandament i després la placa de nou a la part davantera. Prova el pestell a la placa de percussió per a assegurar-te de la profunditat i la posició.