Quan tens dues peces de metall (per exemple una clau i un pany) lluitant entre si dia a dia, finalment se’ls acaba pegant l’òxid i una altra brutícia que fan que es quedin congelades per complet. Has de saber que hi ha molts tipus diferents de panys i enganxades, però no tots s’arreglen iguals

¿Pany enganxosa?

Per un pany (o pestell) enganxosa, la solució més ràpida és ruixar pols de grafit que trobaràs a la ferreteria o qualsevol altre lloc de tasques de bricolatge i domèstiques i així, agafa-ho i tira-ho directament a l’ull del pany; després s’insereix la clau i gira al pany diverses vegades les claus. Pots provar el recobriment de la clau amb una fina capa de grafit, com ja hem comentat (frega el llapis sobre tota la superfície clau abans d’inserir la clau al pany). Si tens un forrellat de seguretat, cobreix-lo lleugerament amb lubricant o grafit també. Si el bloqueig és vell, és possible que hagis de desmuntar primer.
Afluixa els cargols d’un botó per alliberar a banda i banda de l’eix i tira d’ells des de la porta. Si tens un forrellat de seguretat, primer afluixa els frontals de bloqueig, i després les perillós o manetes. Mantingues els ancoratges per a separar les diferents parts per tornar a muntar més fàcil. Si el teu forrellat té un conjunt de tambor dins de la seva porta, mira a veure si té un petit cargol de fixació de forma hexagonal. Retira els cargols de connexió i les plaques frontals per al mecanisme de tancament al llarg de la vora interior de la porta.

També és molt important, de fet, força transcendent, que greixatges totes les parts mòbils del pany i pestell, que es vagin movent a mesura que cobreixis lleugerament amb grafit líquid, oli de motor, silicona o un altre lubricant. També lubrica la clau i mou cap enrere i endavant al pany diverses vegades. Torna a instal·lar i a gaudir.

El pestell no tanca bé?

D’altra banda, si el pestell de la teva llar o habitatge no es tanqués correctament o romangués tancat, pots fixar-lo de diferents maneres, depenent del que estigui malament. Si l’assegurança és massa gran per a la placa de percussió (la peça amb el forat en ell, la part “femenina” del pany), només cal treure la placa, estabilitzar-lo mitjançant un cargol de banc o algun altre mètode, i engrandir la obertura amb una llima de metall. Tria les vores interiors que apareixen mastegats pel pestell colpejant repetidament.

D’altra banda pot ser que estigui succeint una altra cosa: si està desalineat el plat davant, és possible que hagis de moure el plat davanter cap amunt o cap avall perquè el pestell s’obri i tanqui correctament. Per moure la placa de percussió, retira la placa i allarga la part superior o inferior de la mortalla, segons sigui necessari l’ús d’un cisell de fusta. Per omplir el buit en l’extrem oposat, utilitza massilla per fusta o cola en una falca de fusta.

D’altra banda, si el forrellat colpeja la placa de percussió però es nega a romandre tancada, el plat davanter es pot fixar en les zones profundes. Retira la placa i la falca, ja sigui amb una altra placa de la vaga o amb tires de xapa tallades per adaptar-se al llarg de les dues parts que no tenen cargols. També pots tallar falques per adaptar usant cartró suau (com l’utilitzat per a les caixes de cereals i carpetes d’arxius) i la pila 3 o més capes junts per adaptar darrere de la placa de la vaga fins que es mantingui el pestell. Assegura’t que els cargols s’instal·len a través de la falca de cartró per donar-li estabilitat.

De vegades es necessita una mica de bricolatge

D’altra banda, els panys de tipus cilíndric estan en gairebé totes les llars. Són aquelles que no tenen forrellat adjunt i disposen d’un polsador de mango muntat o un bloqueig de la palanca de torsió en el pom interior. De totes maneres, aquest tipus de seguretat no s’ha de considerar una protecció adequada per a les portes d’entrada, que s’adapten perfectament a atendre les necessitats de privacitat simples, tal com es podria requerir per a un dormitori o quart de bany. De vegades necessiten ser reemplaçats, ja que simplement es fan velles i fallen, o perds la clau o desitges canviar l’aspecte del pany.

Així doncs, com t’hem comentat, si la mida i l’estil són molt diferents del pany que estàs reemplaçant, pot ser que hagis de fer una mica de treball de la fusta a la porta abans de fer la instal·lació. Depenent de la nova pany, això podria incloure engrandint els forats existents o, si la nova pany és més petita que l’anterior, omplir buits amb massilla per fusta, i després polir i repintar la porta abans d’instal·lar el pany. Si aquest tipus de projecte et sembla que va més enllà del teu àmbit respecte al nivell i coneixement de bricolatge que tens, és possible que vulguis contractar un expert en seguretat, com un manyà barat de la teva zona i que tingui experiència en aquest camp. Si la porta en qüestió on vols instal·lar el nou forrellat no s’adequa a la mida, és possible que vulguis optar per usar això com una excusa per reemplaçar la porta antiga i aconseguir un look al teu habitatge totalment nou, amb una nova porta i una nova pany.

Treu el cadenat vell i instal·la el nou

Durant el procés de compra d’una porta de reemplaçament per instal·lar-la novament a casa teva, porta el pany amb a la botiga de maderas para veure si poden instal·lar per tu. Pren mesures de la col·locació de la vella pany (o pren-en l’antiga porta, si és possible). Tot i així, pot ser que hagis de fer algun treball en la mortalla de la nova placa perquè aquesta pugui alinear-se amb el nou pestell. Si converteixes un pany d’estil cilindre a un estil tubular, hauràs de recollir un kit al teu centre de millores per a la llar per fer la mortalla compatible amb el nou estil. Un cop tinguis la teva nova pany triada i, la porta i la mortalla estiguin a punt, segueix llegint per aprendre com treure el cadenat vell i instal·lar un de nou:

1. Insereix un clau o un tornavís petit a la ranura per alliberar la perilla del forrellat. Retira la placa de la perilla simplement aixecant o fent palanca lliurement si s’ha enganxat avall o enganxat a la pintura de la porta.

2. Retira els cargols de la placa de muntatge i, a continuació, retira la perilla exterior i el cilindre. A continuació, retira la placa frontal i el pestell de la porta i la placa de percussió en el marc de la porta (o la porta del costat).

3. A la part exterior, instal·la el conjunt de pestell de reemplaçament. A continuació, instal la placa frontal. Guia suaument el comandament exterior i el cilindre a través de l’orifici fins que el cilindre s’acobli amb el conjunt de pestell.

4. A continuació, connecta el comandament interior mitjançant la instal·lació de la placa de muntatge al cilindre que sobresurt. Instal·la la rosa interior i el comandament i després la placa de nou a la part davantera. Prova el pestell a la placa de percussió per a assegurar-te de la profunditat i la posició.

Cuando tienes dos piezas de metal (por ejemplo una llave y una cerradura) luchando entre sí día a día, finalmente se les acaba pegando el óxido y otra suciedad que hacen que se queden congeladas por completo. Tienes que saber que hay muchos tipos diferentes de cerraduras y pegadas, pero no todos se arreglan iguales

¿Cerradura pegajosa?

Para una cerradura (o pestillo) pegajosa, la solución más rápida es rociar polvo de grafito que encontrarás en la ferretería o cualquier otro lugar de tareas de bricolaje y domésticas así, cógelo y tira directamente en el ojo de la cerradura ; después se inserta la llave y gira en la cerradura varias veces las llaves. Puedes probar el recubrimiento de la clave con una fina capa de grafito, como ya hemos comentado (roza el lápiz sobre toda la superficie clave antes de insertar la llave en la cerradura). Si tienes un cerrojo de seguridad, cubre ligeramente con lubricante o grafito también. Si el bloqueo es viejo, es posible que tengas que desmontar primero.
Afloja los tornillos de un botón para liberar a ambos lados del eje y tira de ellos desde la puerta. Si tienes un cerrojo de seguridad, primero afloja los frontales de bloqueo, y luego las perillas o manijas. Mantén los anclajes para separar las diferentes partes para volver a montar más fácil. Si tu cerrojo tiene un conjunto de tambor dentro de su puerta, mira a ver si tiene un pequeño tornillo de fijación de forma hexagonal. Retira los tornillos de conexión y las placas frontales para el mecanismo de cierre a lo largo del borde interior de la puerta.

También es muy importante, de hecho, bastante trascendente, que engrases todas las partes móviles de la cerradura y pestillo, que se vayan moviendo a medida que cubras ligeramente con grafito líquido, aceite de motor, silicona u otro lubricante. También lubrica la clave y mueve hacia atrás y adelante en la cerradura varias veces. Volver a instalar y disfrutar.

El pestillo no cierra bien?

Por otra parte, si el pestillo de tu hogar o vivienda no se cerrara correctamente o permaneciera cerrado, puedes fijarlo de diferentes maneras, dependiendo de lo que esté mal. Si el seguro es demasiado grande para la placa de percusión (la pieza con el agujero en él, la parte “femenina” de la cerradura), sólo hay que quitar la placa, estabilizarlo mediante un tornillo de banco o algún otro método, y agrandar la apertura con una lima de metal. Elige los bordes interiores que aparecen masticados por pestillo golpeando repetidamente.

Por otro lado puede que esté sucediendo otra cosa: si está desalineado el plato delante, es posible que tengas que mover el plato delantero hacia arriba o hacia abajo para que el pestillo se abra y cierre correctamente. Para mover la placa de percusión, retira la placa y alarga la parte superior o inferior de la mortaja, según sea necesario el uso de un cincel de madera. Para llenar el vacío en el extremo opuesto, utiliza masilla para madera o pegamento en una cuña de madera.

Por otra parte, si el cerrojo golpea la placa de percusión pero se niega a permanecer cerrada, el plato delantero se puede fijar en las zonas profundas. Retirar la placa y la cuña, ya sea con otra placa de la huelga o con tiras de chapa cortadas para adaptarse a lo largo de las dos partes que no tienen tornillos. También puedes cortar cuñas para adaptarse usando cartón suave (como el utilizado para las cajas de cereales y carpetas de archivos) y la pila 3 o más capas juntos para adaptar detrás de la placa de la huelga hasta que se mantenga el pestillo. Asegúrate de que los tornillos se instalan a través de la cuña de cartón para darle estabilidad.

A veces se necesita un poco de bricolaje

Por otra parte, las cerraduras de tipo cilíndrico están en casi todos los hogares. Son aquellas que no tienen cerrojo adjunto y disponen de un pulsador de mango montado o un bloqueo de la palanca de torsión en el pomo interior. De todos modos, este tipo de seguridad no debe considerarse una protección adecuada para las puertas de entrada, que se adaptan perfectamente a atender las necesidades de privacidad simples, tal como se podría requerir para un dormitorio o cuarto de baño. A veces necesitan ser reemplazados, ya que simplemente se hacen viejas y fallan, o pierdes la clave o deseas cambiar el aspecto de la cerradura.

Así pues, como te hemos comentado, si el tamaño y el estilo son muy diferentes de la cerradura que estás reemplazando, puede que tengas que hacer un poco de trabajo de la madera en la puerta antes de hacer la instalación. Dependiendo de la nueva cerradura, esto podría incluir agrandando los agujeros existentes o, si la nueva cerradura es más pequeña que la anterior, rellenar huecos con masilla para madera, y luego pulir y repintar la puerta antes de instalar la cerradura. Si este tipo de proyecto te parece que va más allá de tu ámbito respecto al nivel y conocimiento de bricolaje que tienes, es posible que quieras contratar un experto en seguridad, como un cerrajero barato de tu zona y que tenga experiencia en este campo. Si la puerta en cuestión donde quieres instalar el nuevo cerrojo no se adecua al tamaño, es posible que quieras optar por usar esto como una excusa para reemplazar la puerta antigua y conseguir un look a tu vivienda totalmente nuevo, con una nueva puerta y una nueva cerradura.

Quitar el candado viejo e instala el nuevo

Durante el proceso de compra de una puerta de reemplazo para instalarla nuevamente en tu casa, lleva la cerradura con la tienda de maderas para ver si pueden instalar por ti. Toma medidas de la colocación de la vieja cerradura (o toma-en la antigua puerta, si es posible). Aún así, puede que tengas que hacer algún trabajo en la mortaja de la nueva placa que ésta pueda alinearse con el nuevo pestillo. Si conviertes una cerradura de estilo cilindro a un estilo tubular, deberás recoger un kit a tu centro de mejoras para el hogar para hacer la mortaja compatible con el nuevo estilo. Una vez tengas tu nueva cerradura elegida y, la puerta y la mortaja estén a punto, sigue leyendo para aprender cómo sacar el candado viejo e instalar uno nuevo:

1. Insertar un clavo o un destornillador pequeño en la ranura para liberar la perilla del cerrojo. Retirar la placa de la perilla simplemente levantando o haciendo palanca libremente si se ha pegado abajo o pegado a la pintura de la puerta.

2. Retirar los tornillos de la placa de montaje y, a continuación, retira la perilla exterior y el cilindro. A continuación, retira la placa frontal y el pestillo de la puerta y la placa de percusión en el marco de la puerta (o la puerta de al lado).

3. En la parte exterior, instala el conjunto de pestillo de reemplazo. A continuación, instale la placa frontal. Guía suavemente el mando exterior y el cilindro a través del orificio hasta que el cilindro se acople con el conjunto de pestillo.

4. A continuación, conecta el mando interior mediante la instalación de la placa de montaje al cilindro que sobresale. Instala la rosa interior y el mando y luego la placa de nuevo en la parte delantera. Prueba el pestillo a la placa de percusión para asegurarte de la profundidad y la posición.

Utilizamos cookies propias y de terceros para analizar nuestros servicios y mostrarte publicidad relacionada con tus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación (por ejemplo, páginas visitadas).

Puedes obtener más información y configurar tus preferencias AQUÍ.

Privacy Settings saved!
Configuración de privacidad

Cuando visita cualquier sitio web, puede almacenar o recuperar información en su navegador, principalmente en forma de cookies. Controle sus Servicios de cookies personales aquí.

Estas cookies son necesarias para que la web funcione y no se pueden desactivar de nuestro sistema.

Para utilizar esta web utilizamos las siguientes cookies técnicas necesarias
  • CONSENT
  • PHPSESSID
  • inbound_referral_site
  • lead_session
  • wp_lead_uid

Decline all Services
Accept all Services
×
Skip to content