Sigui per pèrdua o robatori de claus, perquè s’espatlla, en adquirir un nou habitatge o per finalització de contracte de lloguer, canviar els panys és un procés que més d’una vegada es dóna en qualsevol llar.

En qualsevol d’aquests casos podem canviar tota el pany o només canviar el barret fort. En molts casos es substitueix només el barret fort, que és la ranura on s’introdueix la clau, de manera que quan es canvia se sol necessitar una clau nova.

El canvi és molt senzill. Només cal tenir un tornavís i afluixar el cargol que es troba en el cant de la porta en línia amb el barret fort. En alguns casos cal ficar la clau i girar perquè el barret fort surti. I quan parlem de portes blindades el procés es complica una mica, ja que haurem de treure la maneta.

Un cop tret el barret fort vell, introduïm el nou en el buit lliure (amb la clau posada) i el fixem a la porta amb el cargol que vam treure inicialment. Recorda que ha de tenir la mateixa mida i forma que l’anterior perquè encaixi.

Per al canvi de pany al complet, el procés és similar. Has comprar un pany de la mateixa mida i forma, desmuntar el pany vella i inserir la nova.

En cas de dubtes el millor és comptar amb un manyà professional perquè faci el canvi i la teva casa sigui segura.