Les portes que no són utilitzades amb freqüència tendeixen a presentar problemes amb panys encallades, de manera que resulta complicat fer girar la clau al bombí o, fins i tot, simplement fer-la entrar. Sol ocórrer en els accessos a trasters, patis o segons habitatges. No obstant això, la solució és senzilla.

Quan les claus, o bé alguna de les parts dels panys, s’assequen massa o s’oxiden tenim problemes per utilitzar-les. La solució més habitual és desmuntar el caixetí i impregnar d’oli les superfícies que estan en contacte, amb ajuda d’un pinzell. No obstant això, en els panys poc utilitzades és fàcil que l’oli acabi acumulant pols que faci que es torni a produir l’embús.

No obstant això, una bona alternativa és el grafit, un lubricant sòlid que s’utilitza en frontisses i engranatges i que no reté la pols. Normalment, pots comprar-lo en recipients que faciliten la seva aplicació a la ranura del pany.

Segurament ja sabràs que el grafit és un dels materials presents a les mines dels llapis. Per això, i en cas d’urgència, es pot utilitzar un llapis per pintar les dents de la clau i introduir-la al barret fort. Quan anem a girar la clau, el pany es lubricarà i, molt probablement, així acabaràs amb petits embussos.