Quin paper juguen els tancaments en l’eficiència energètica?

En parlar d’eficiència energètica un dels elements claus és l’envoltant de l’edifici. A través dels buits que tingui es perd energia, el que es tradueix en major consum i factures més altes. Quan parlem de buits ens referim a portes, finestres i altres tancaments.

Entre el 13 i el 25% de l’energia que es perd en un habitatge s’escapa a través dels tancaments. Les obertures cap a l’exterior afecten la temperatura a l’interior. És a dir, durant l’hivern s’escapa calor i en l’estiu passa el mateix amb el fred.

Aquest problema és més gran en edificis antics ja que abans no s’exigia complir amb cap reglament d’estalvi energètic. No obstant això, això ha canviat i, amb la necessitat de tenir la certificació energètica, s’han de buscar alternatives per millorar aquest aspecte.

La solució més efectiva és buscar materials que siguin més eficients que els que s’usaven abans. Així com recolzar-se en les noves tecnologies. Per exemple, si en una construcció dels anys 60 es va utilitzar alumini sense trencament de pont tèrmic (RPT), es pot substituir amb perfils més actualitzats, amb RLT. Això significarà un estalvi important d’energia en l’habitatge.

Només en canviar finestres i portes es fa un pas important per disminuir el consum energètic. Però cal tenir en compte que no només és renovar, també influeixen altres factors com:

El material que s’esculli. Així com la qualitat en l’execució del treball.
La qualitat de la fusteria metàl·lica. Quin sistema s’usa en l’execució.
El tipus d’obertura. Alguns sistemes són més eficients quins altres.
La qualitat del vidre. El tipus de vidre que es triï serà clau per aconseguir els resultats que es busquen.

És eficient la fusteria d’alumini per a l’estalvi energètic?

Fer atenció a aquest tema és important perquè permetrà complir amb les normes i més significa estalvi de diners. Quan es tracta de triar materials per a la casa no només cal pensar en l’aspecte estètic, sinó en el funcional. Segueix llegint perquè aclareixis els teus dubtes sobre el tema.

Eficiència energètica de la fusteria d’alumini

Així com els tancaments són molt importants en l’estalvi energètic, també el material que s’esculli. Si vols tenir finestres d’alta eficiència energètica a casa, l’alumini és la millor alternativa. Aquest metall et permetrà estalviar fins a un 25% d’energia a la llar.

En aquest sentit cal saber quin és el sistema més efectiu. I cal aprendre a distingir entre els diferents perfils d’alumini:

Perfils sense trencament de pont tèrmic. Estan formats per una sola peça d’alumini i no tenen resistència al pas de la calor. Per tant s’instal·len en llocs que no tinguin especificacions d’aïllament, com a espais interiors.
Perfils amb trencament de pont tèrmic. Es tracta de dues o més seccions metàl·liques separades per un material aïllant. D’aquesta manera s’evita la transmissió de temperatura i constitueix un bon aïllant tèrmic.

D’acord a les característiques tècniques de les finestres d’alumini i altres tancaments varia el preu. Els perfils sense RLT són més econòmics, però amb el desavantatge que no aïllen el fred i la calor. En canvi, aquells amb RLT són més costosos al moment d’instal·lar-los, però amb el temps representen un estalvi. Això es deu al fet que com a bon aïllant, disminuirà el consum energètic.

D’aquesta manera podem referir-nos als avantatges que tenen els tancaments d’alumini amb RPT:

Augmenta l’estalvi energètic en l’habitatge.
Es recupera ràpid la inversió feta en instal·lar aquests perfils.
Factures d’electricitat més baixes.
Millor aïllament tèrmic i acústic.
Redueix la petjada de carboni.
Augmenta el confort dins de l’habitatge.
Minimitza la condensació en els vidres

 

Solucions per a la llar

Per augmentar l’eficiència energètica d’un habitatge o edifici una solució efectiva és substituir els tancaments. L’alumini compleix amb les característiques tècniques necessàries per aconseguir aquest objectiu. I, a més, també pot ser més econòmic que altres materials.

Les modificacions amb fusteria d’alumini són fàcils i ràpides. S’adapten a qualsevol estil i espai, són de fàcil manteniment i duradores. Per tant, els beneficis que obtindràs van més enllà de l’estalvi. És un sistema bastant rendible per a qualsevol lloc, ja sigui un habitatge o un edifici d’oficines.

A més de substituir les portes i finestres també pots afegir tancaments a la terrassa, al pati o al porxo de casa teva. Això porta una sèrie d’avantatges addicionals. Per exemple, la possibilitat d’afegir una habitació més a l’habitatge o ampliar l’espai interior. Podràs gaudir d’aquest lloc en qualsevol estació de l’any.

En tancar aquests espais es crea una càmera d’aire que contribueix a millorar l’eficiència energètica en la resta de l’habitatge.

Cal tenir en compte que no tots els tancaments són iguals. Els tipus d’obertura i vidres varien, el que afectarà el grau d’aïllament. Per escollir la millor solució consulta amb experts en l’àrea perquè t’assessorin.

Un material amigable amb l’ambient

La seva capacitat aïllant és només un dels avantatges que té l’alumini com a material de construcció. També cal considerar que és respectuós amb l’ambient. És resistent i durador, de manera que passarà molt temps abans que hagis de substituir-lo.

Però també és reciclable i es pot reutilitzar a la construcció tantes vegades com calgui. Hi ha edificis, com l’Ajuntament de la localitat Alemanya de Denkendorf, en el qual es va utilitzar el mateix alumini que tenien les finestres per substituir la fusteria. En reciclar aquests perfils es va reduir la quantitat de material nou que es va utilitzar.

Tot això es tradueix en el millor ús dels recursos naturals, així com reducció de les deixalles. L’eficiència energètica finestres d’alumini està comprovada i hauries de pensar en aquesta alternativa per a la propera remodelació de casa teva.

No queden dubtes que és eficient la fusteria d’alumini per a l’estalvi energètic.