Treball editarà una guia pràctica per a les empreses sobre el control diari de jornada laboral

El proper 12 de maig entrarà en vigor l’obligació de les empreses de garantir el registre diari de la jornada dels treballadors. Aquest registre ha d’incloure l’horari concret d’inici i finalització de la jornada de cada persona treballadora, segons estableix el Reial Decret Llei 8/2019, de 8 de març, sobre mesures urgents de protecció social i de lluita contra la precarietat laboral a la jornada de treball.

Tot i que aquesta obligació de compliment de jornada ja existia en la legislació laboral vigent, mitjançant aquesta iniciativa el Govern ha volgut articular un mecanisme que permeti un control efectiu de la jornada amb l’objectiu de salvaguardar el dret dels treballadors a tenir una jornada previsible ia una retribució proporcional al seu temps de treball efectiu, permetent a més la conciliació de la vida laboral i personal. La mesura suposa també una oportunitat per a les empreses en matèria de productivitat i control de l’absentisme.

Per tal d’establir uns criteris que serveixin d’orientació a empreses i treballadors en l’aplicació de la norma, el Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social publicarà, dilluns que ve, una guia pràctica sobre el registre de jornada.

D’Obligat Compliment

La norma, aprobada el passat 8 de març, ha permès a les empreses disposar de dos mesos per procedir al compliment de l’obligació de garantir el registre de jornada. La norma és d’obligat compliment per a totes les empreses sense excepció.

A partir de la data d’entrada en vigor d’aquesta mesura, l’empresa haurà de tenir ja organitzat el sistema de registre horari per a la seva posada a disposició de la Inspecció de Treball i Seguretat Social, dels representants legals dels treballadors i dels propis treballadors respecte del seu registre personal.

Les empreses hauran d’haver consensuat amb els representants legals dels treballadors, mitjançant negociació col·lectiva o acord d’empresa, el model de registre de jornada. En cas de no aconseguir-se un acord, l’empresa ha de decidir la modalitat corresponent que es consideri idònia als propòsits legals.

En cas de no existir representació legal dels treballadors, serà l’empresa qui determini com s’organitzarà i documentar el registre de la jornada. Això no obstant, si l’empresa estigués d’acord, es pot crear una comissió ad hoc per negociar el sistema de registre o pactar-ho amb cada treballador en el seu contracte de treball.

La Inspecció de Treball i Seguretat Social (ITSS), a partir de l’entrada en vigor d’aquesta mesura, vigilarà el seu adequat compliment. De forma excepcional, si no disposar-se de model ja acordat, la ITSS requerirà que l’empresa acrediti que s’estan duent a terme les negociacions pertinents per complir, de la manera més immediata possible, amb l’obligació de registre diari de jornada exigida per la norma .

El model de registre pactat haurà d’oferir fiabilitat i acreditar que no pugui ser manipulable, ni modificable a posteriori, per tal d’evitar fraus, abusos o simples incorreccions. El sistema ha d’acreditar l’hora de començament i finalització de la jornada dels treballadors, encara que en el cas d’elements configuratius interns (pausa, descansos, altres), caldrà deixar constància de la seva existència per a considerar que no tot el que es troba entre inici i finalització correspon de manera automàtica amb temps de treball efectiu.

No està previst expressament en la norma el desplegament reglamentari relatiu al registre horari amb caràcter general. Pel que fa a les jornades especials de treball, que existeixen en diferents sectors i activitats amb especialitats en temps de treball i descansos, el Reial Decret 1561/1995, de 21 de setembre, sobre jornades especials de treball, s’ha de considerar norma especial aplicable també a relació amb el registre de jornada, mentre que en el mateix es contemplen singularitats capaços d’afectar a aquesta nova obligació formal.

Utilizamos cookies propias y de terceros para analizar nuestros servicios y mostrarte publicidad relacionada con tus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación (por ejemplo, páginas visitadas).

Puedes obtener más información y configurar tus preferencias AQUÍ.

Privacy Settings saved!
Configuración de privacidad

Cuando visita cualquier sitio web, puede almacenar o recuperar información en su navegador, principalmente en forma de cookies. Controle sus Servicios de cookies personales aquí.

Estas cookies son necesarias para que la web funcione y no se pueden desactivar de nuestro sistema.

Para utilizar esta web utilizamos las siguientes cookies técnicas necesarias
  • CONSENT
  • PHPSESSID
  • inbound_referral_site
  • lead_session
  • wp_lead_uid

Decline all Services
Accept all Services
×
Skip to content