Els serrallers són les persones que s’encarreguen de la reparació i manteniment dels panys, panys de tot tipus d’habitatge, local o vehicle. És una professió que es va ensenyant pas a pas, on els veterans en l’ofici ensenyen als més joves.

Encara que molta gent vaticinava un menor protagonisme, la veritat és que la professió de manyà segueix estant entre les de major demanda. No s’ha d’oblidar que mitjançant panys amb clau se segueixen tancant multitud de cotxes, habitatges i tot tipus de locals.

Bé per perdre les claus o per un robatori, sempre va bé l’ajuda d’un manyà expert.

Això sí, hi ha vegades que aquestes situacions necessiten d’un manyà que acudeixi urgent perquè pot passar que ningú compti amb una còpia i els propietaris no puguin accedir al seu domicili o local.

Finalment, hi ha casos on no és necessària l’actuació del serraller immediatament. És una bona oportunitat de buscar a través del Gremi de Serrallers de Catalunya

Triar un manyà no és una cosa qualsevol, haven’t de ser algú de confiança, ja que no deixa de ser algú a qui s’encarrega la seguretat de la casa o local. Els serrallers que tenen anys d’experiència saben que és necessari tenir clares certes coses abans de fer la contractació d’un manyà.

Sol·licitar opinions a companys, amics i familiars
Una de les primeres actuacions que cal fer és investigar quins professionals del món de la serralleria se situen a la zona en la qual es troba l’habitatge. A Internet hi ha valoracions que van deixant els usuaris.

Els horaris d’obertura i tancament
Un bon manyà és el que és capaç de donar servei a la clientela les 24 hores. Això és fonamental doncs, en ocasions, els usuaris necessiten un manyà immediatament quan es queden fora dels seus domicilis i no poden esperar que el local físic obri al matí.

Analitzar els coneixements i experiència que té el servei de serralleria
Un aspecte a tenir en compte és que no només el preu és important a l’hora de contractar aquest servei. El millor és contractar a què doni més garantia de fer una bona feina.

Les clàssiques adhesius acolorides als fanals o portals que posen “Serraller 24 hores” o “Serraller econòmic” tampoc donen garanties, ni la confiança necessària. Només posen el seu telèfon, de manera que caldrà trucar per saber més d’ells i el més segur és que sigui quan se’ls necessiti, per la qual cosa serà una gairebé segura contractació d’algú desconegut i del qual no es tenen referències.

Eines i materials que utilitzen
La xarxa de xarxes ajuda a que els usuaris puguin fer-se una idea general sobre com treballa un o altre manyà i els materials utilitzats. El serrallers que són realment bons utilitzen materials de bona qualitat i resolen tot problema que pugui produir-se en relació amb els panys

Al final, com en qualsevol altre servei, la qualitat dels professionals es paga i s’ha de valorar com cal. No cal pagar a la babalà, però tampoc escatimar amb la seguretat.

Proximitat
Una cosa en el que no se sol pensar i que realment és important és en la proximitat, ja que el major o menor temps en què es respongui depèn directament del prop que estigui el manyà de l’habitatge a la qual ha de prestar els seus serveis.

Convé que el manyà tingui la seva empresa en el mateix poble o en una barriada prop de la ciutat, ja que així és com va a trigar menys temps a arribar a la zona on es treballa sense que hagi d’estar fent que el client l’esperi fora en carrer, per exemple.

El més aconsellable trucar al Gremi de Serrallers de Catalunya o visitar la pàgina web, www.gremiserrallers.com