En aquest article analitzem alguns conceptes bàsics a tenir sempre en compte per tenir cura de la seguretat de la nostra llar. No només en vista de les vacances, sinó durant tot l’any, hem de protegir la porta d’ingrés principal, secundàries, finestres i si fos el cas, l’ingrés per garatge, a més de tenir en compte alguns tips bàsics per estar alerta i no deixar la llar desprotegit.

Un dels costums més importants que hem d’adoptar és la de no deixar mai a la vista (i molt menys a mà) les claus de casa nostra, perquè fer còpies és més fàcil del que pensem. I si hem perdut les claus de casa, més si conservem totes les claus juntes en un clauer únic, el que hem de fer és trucar a un manyà i immediatament canviar el pany. Encara que pensis que no cal perquè ningú té la direcció de casa teva, els lladres tenen molts mètodes.

El pany hauria de ser cambiat en cas de pèrdua o de robatori, però també quan ens vam mudar de casa perquè en realitat no sabem qui han tingut accés a l’habitatge, qui ha fet una còpia de les claus o s’ha quedat amb algun joc.

Un altre punt important és tancar sempre la porta de casa amb clau quan ens anem. I hem de prestar molta atenció a com tanquem la porta també quan estem a casa. L’ideal seria no deixar les claus posades; és a dir, entrem, tanquem amb clau i les traiem del pany; moltes d’aquestes claus porten la combinació en si mateixes, és a dir, en la pròpia clau, per això és tan important no deixar-la posada. I si el que tenim és un tipus de pany de bombí, cal tenir en compte que són panys fàcils de marxar, de manera que seria ideal protegir-les per exemple amb escuts que eviten que el bombí es vegi fàcilment. Per tenir la nostra casa sempre segura, és aconsellable instal·lar panys amb diversos punts d’ancoratge i si és possible, blindar i reforçar la porta d’ingrés. I molt de compte si fem l’ingrés pel garatge; cal revisar sempre la porta, que quedi ben tancat, i per cap motiu deixar les claus posades al cotxe.

Un truc molt comú és de les entrades gratis; vam arribar a casa i vam trobar invitacions gratuïtes a un espectacle, a el cinema, a el teatre. Si no sabem la procedència d’una invitació, el prudent és no acudir, doncs pot ser senzillament una manera d’allunyar-nos de les nostres llars per un període de temps controlat, parell poder robar amb tranquil·litat.