Quatre de cada cinc Treballadors dels ERTO no cobraran Fins al maig

Fonts de l’Ministeri de Treball confirmen que aquells treballadors afectats per un ERTO la sol·licitud de la prestació no hagi entrat en el Servei d’Ocupació Públic Estatal (SEPE) abans que acabés març, hauran d’esperar fins a finals d’aquest abril o principis de maig per rebre la seva primera paga d’atur. Encara que, gràcies a un acord amb les entitats bancàries, no hauran de demorar-se fins el 10 de maig, dia de l’abonament de les prestacions corresponent a aquest mes d’abril.

Encara no hi ha xifra de quants treballadors no cobraran ara la seva prestació per desocupació corresponent als dies de març emparats per ERTO, el dijous 2 d’abril, durant la presentació de les dades de l’atur corresponents a el mes de març, la ministra de Treball, Yolanda Díaz va avançar que s’havien registrat en el SEPE 620.000 treballadors inclosos en un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO). A divendres 3 d’abril, segons les dades recopilades per aquest diari de les diferents autoritats laborals (comunitats autònomes i Govern Central) s’havien presentat més de 445.000 expedients que superen els 3,2 milions de treballadors. Això vol dir que abans del 10 d’abril, dia de paga de les prestacions per desocupació, només s’hauria tramitat la prestació d’un de cada cinc afectats, una mica més del 19% del total.

pagament mensual El SEPE, com les pensions de la Seguretat Social o la majoria de les empreses espanyoles, abona la nòmina mensualment. En cas dels aturats sol ser el dia 10 de cada mes vençut i aquells que no han entrat abans d’aquesta data, han d’esperar a la nòmina de el següent mes, que en aquest cas s’abonaria el 10 de maig.

Per accelerar el cobrament uns dies, les associacions AEB, CECA i UNACC van oferir un acord a l’Ministeri de Treball perquè les entitats poguessin avançar uns dies el pagament als seus clients. Encara que l’acord és voluntari a les diferents entitats, fonts de l’Associació Espanyola de Banca (AEB) confirmen que s’ha sumat la majoria. En la informació de l’acord, fet públic el1 d’abril, es parlava de l’avançament de l’pagament per als que ja tinguessin la prestació concedida a partir de el 3 d’abril, perquè no tinguessin d’esperar fins al 9 d’abril. No obstant això, fonts de l’Ministeri de Treball assenyalen que l’acord es fa extensible per al mes de maig, fet que permet que tots aquells que tinguen concedida la prestació durant l’abril no hauran d’esperar a l’10 de maig, sinó que s’avançaran uns dies el cobrament, possiblement a finals d’abril o primers de maig. Possibilitat que no confirmen fonts de l’AEB que només parlen de l’pagament corresponent al 10 d’abril.

El SEPE es fa càrrec només des del dia que el ERTO està en vigor

En qualsevol cas, experts de relacions laborals recorden que el SEPE es fa càrrec des del dia que el ERTO està en vigor i que la resta del mes l’ha d’abonar l’empresa. Per tant, del mes de març, el pagament es limitaria als dies des que l’empresa va presentar el ERTO que, com a cas excepcional, no es demora fins a la data en què s’ha aprovat l’expedient com en els ERTO usuals.

Tot i que els expedients van començar a presentar-se el 11 de març, la tramitació exprés s’inicia amb l’aprovació de l’RDL de l’18 de març. A més, donada la descoordinació en la tramitació dels expedients depenent de cada comunitat autònoma, el Govern va simplificar el procés el 28 de març. A partir de llavors, la sol·licitud de la prestació ja no requeia individualment en cada treballador, sinó que l’empresa ha de realitzar una “sol·licitud col·lectiva” per a tots els empleats inclosos en el ERTO.

En el cas dels expedients anteriors, les empreses van tenir cinc dies per a presentar el llistat dels empleats. L’objectiu ha estat facilitar la tramitació a l’SEPE; de fet, les dades s’han de presentar a través de mitjans electrònics “en la forma que es determini pel SEPE”. Tot i això, el canvi de metodologia i la informació no sempre correcta ha demorat la tramitació de l’atur. Així doncs, el gruix dels treballadors cobraran els dies de març que els hauria correspost des de l’entrada en vigor del seu ERTO juntament amb la prestació relativa a l’abril, que en molts casos ja serà complet sota l’abonament per part de l’SEPE. No obstant això, en els expedients que no són per força major (article 22 de l’RDL de l’18 de març), sinó per causes objectives (article 23) el tràmit de l’aprovació de l’ERTO és més complex. En aquest cas, sí que s’exigeix ​​informe de la Inspecció de Treball, que l’avalua en 24/48 hores segons autoritats laborals consultades per aquest diari.

Autorizació automàtica La tramitació dels ERTO per força major, més del 90% dels presentats, no pot passar de cinc dies, ja que transcorregut aquest termini l’expedient s’aprova per silenci administratiu. Però l’empresa pot, fins i tot, accelerar el procés de l’abonament de la desocupació presentant el llistat dels seus treballadors afectats, juntament el número del seu compte corrent, abans d’aquests cinc dies. A més, ha d’aportar el número d’expedient assignat per l’autoritat laboral. Amb aquest llistat en poder SEPE, s’avancen els processos del pagament a l’espera de la confirmació de l’ERTO.

Utilizamos cookies propias y de terceros para analizar nuestros servicios y mostrarte publicidad relacionada con tus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación (por ejemplo, páginas visitadas).

Puedes obtener más información y configurar tus preferencias AQUÍ.

Privacy Settings saved!
Configuración de privacidad

Cuando visita cualquier sitio web, puede almacenar o recuperar información en su navegador, principalmente en forma de cookies. Controle sus Servicios de cookies personales aquí.

Estas cookies son necesarias para que la web funcione y no se pueden desactivar de nuestro sistema.

Para utilizar esta web utilizamos las siguientes cookies técnicas necesarias
  • CONSENT
  • PHPSESSID
  • inbound_referral_site
  • lead_session
  • wp_lead_uid

Decline all Services
Accept all Services
×
Skip to content