Avui, dilluns 20 d’abril, el Govern de la Generalitat ha començat a distribuir mascaretes de tipus quirúrgic 2R de triple capa a través de les farmàcies de tot Catalunya en el marc de la campanya Mascaretes Salut. L’adquisició per part dels ciutadans s’ha de fer de manera individual i després de mostrar la targeta sanitària. En principi només se’n dispensa una unitat per persona i més endavant hi ha la possibilitat d’adquirir-ne una altra a un cost de 0,76 euros.

Els 14 milions de mascaretes que es tenen previst distribuir es repartiran a les farmàcies de manera esglaonada durant sis setmanes, i per això el Departament de Salut demana a la ciutadania que no hi vagi de forma massiva i que no trenqui el confinament només per anar a buscar la mascareta. També destaca que és important que les persones vulnerables i les que s’hagin incorporat una altra vegada a la feina siguin les primeres a poder accedir-hi.

En aquest sentit, la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC) ha emès un comunicat demanant responsabilitat social a la ciutadania per evitar cues i aglomeracions davant de les farmàcies, i fins i tot ha iniciat la campanya “Quedar-se a casa és més important que sortir a buscar una mascareta!”.

El govern espanyol estableix mesures excepcionals per a l’adquisició de productes de prevenció

Per la seva banda, el govern central va publicar ahir al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) una ordre per la qual el Ministeri de Sanitat estableix mesures excepcionals perquè la ciutadania accedeixi de manera informada i en condicions econòmiques no abusives als productes higiènics de prevenció davant la covid-19.

Concretament, l’ordre estableix un procediment de fixació de l’import màxim de venda al públic dels productes sanitaris per a la protecció de la salut de la població: mascaretes quirúrgiques, guants i solucions hidroalcohòliques. I també determina la informació mínima que ha d’haver-hi en les etiquetes d’aquests productes: dades de l’empresa, denominació dels productes, contingut de l’envàs, període recomanat d’ús, característiques essencials, etc.