La patronal alerta que l’endeutament no serà assumible per la major part de les empreses i veuran tancat l’accés al finançament a partir de que es finalitzi la línia d’avals. El turisme i el comerç representen gairebé un 20% del PIB i, per tant, un deteriorament d’aquests sectors tindria un efecte molt negatiu i permanent pel conjunt del país.

PIMEC ha pogut constatar les diverses problemàtiques que s’estan trobant pimes i autònoms a l’hora d’accedir a les línies de crèdit de l’ICO. En aquest sentit, la patronal ha vingut denunciant en les darreres setmanes diferents males pràctiques per part d’algunes entitats financeres com la pujada desmesurada dels tipus d’interès, la venda creuada obligada d’altres productes a l’hora d’accedir al crèdit o la possibilitat de renovar altres crèdits del pool bancari a través dels avals destinats a fer front a la crisi de la covid-19.

La patronal alerta que aquestes situacions estan generant un encariment de les condicions per a pimes i autònoms, que pot venir acompanyat d’una reducció de les fonts de finançament. Tenint en compte que la gran majoria d’empreses veuran disminuir fortament els seus resultats aquest any, la previsible restricció creditícia del 2021 pot tenir un efecte demolidor per a moltes pimes i autònoms i, de retruc, pel sistema financer per l’augment de morositat.

Davant d’això, PIMEC demana que el suport financer en forma de crèdit ha de representar una veritable injecció de liquiditat per a les empreses a un cost que realment reflecteixi l’aval que està aportant l’estat. En aquest sentit, la patronal  proposa:

  • Incrementar l’aval per a pimes i autònoms al 90%.
  • Establir un tipus d’interès màxim de l’1,5%.
  • Eliminar la possibilitat de renovar altres crèdits a través d’aquests avals.
  • Ampliar el període d’aplicació d’aquests avals fins al març del 2021, moment en què es veurà l’efecte de la crisi en la seva globalitat.
  • Agilitzar l’abonament als comptes dels fons dels crèdits concedits.

PIMEC creu que amb aquestes mesures es podrà disminuir el risc d’una futura crisi de liquiditat.

Ajuts directes pel comerç, el turisme i els autònoms

D’altra banda, l’entitat també demana posar en marxa definitivament un pla d’ajuts directes destinats als sectors més afectats per la crisi, especialment, el turisme, el comerç i el col·lectiu d’autònoms en general. Aquests sectors tancaran previsiblement amb pèrdues i no podran afrontar la seva recuperació només amb préstecs, ja que l’endeutament no serà assumible per la major part dels casos i veuran tancat l’accés al finançament a partir de que es finalitzi la línia d’avals.

Cal recordar que el turisme i el comerç representen gairebé un 20% del PIB i, per tant, un deteriorament d’aquests sectors tindria un efecte molt negatiu i permanent pel conjunt del país. En aquest sentit, la patronal espera que aquests sectors i el teixit de pimes i autònoms en general, siguin considerats sistèmics tal com ho va ser el sector financer quan va rebre més de 120.000 milions d’euros d’ajuts directes per a la seva reestructuració en la crisi del 2008.

Utilizamos cookies propias y de terceros para analizar nuestros servicios y mostrarte publicidad relacionada con tus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación (por ejemplo, páginas visitadas).

Puedes obtener más información y configurar tus preferencias AQUÍ.

Privacy Settings saved!
Configuración de privacidad

Cuando visita cualquier sitio web, puede almacenar o recuperar información en su navegador, principalmente en forma de cookies. Controle sus Servicios de cookies personales aquí.

Estas cookies son necesarias para que la web funcione y no se pueden desactivar de nuestro sistema.

Para utilizar esta web utilizamos las siguientes cookies técnicas necesarias
  • CONSENT
  • PHPSESSID
  • inbound_referral_site
  • lead_session
  • wp_lead_uid

RECHAZAR TODOS LOS SERIVICIOS
ACEPTAR TODOS LOS SERVICIOS
×