Govern espanyol i agents socials signen un acord social que prorroga els ERTO fins al 30 de juny

Ahir va ser aprovat i avui serà ratificat al Consell de Ministres l’Acord Social en Defensa de l’Ocupació, que prorroga els ERTO per força major fins al 30 de juny de 2020 per a aquelles empreses que no puguin reprendre l’activitat per causes de força major derivades de la crisi de la covid-19.

Les empreses que puguin recuperar parcialment la seva activitat podran procedir a la incorporació de persones treballadores, afectades per ERTO, prioritzant els ajustos en termes de reducció de jornada. Les empreses han de comunicar a l’autoritat laboral la renúncia total, si escau, a l’ERTO en un termini de quinze dies i al SEPE les variacions en les dades de persones treballadores incloses en aquests expedients.

L’acord inclou a més la modificació de la disposició addicional sisena del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, que garanteix el compromís de manteniment de l’ocupació, per part de les empreses, en un termini de sis mesos des de la data de represa de l’activitat, entenent com a tal la reincorporació al treball efectiu de persones afectades per l’expedient, tot i que aquesta sigui parcial o només afecti part de la plantilla.

Nova categoria de ERTO i exoneració de quotes

L’Acord Social en Defensa de l’Ocupació manté l’exoneració de les quotes a la Seguretat Social per a les empreses que continuïn en ERTO de força major total, una exoneració que serà del 75% per a empreses de 50 treballadors o més.

A més en l’acord s’introdueix una nova categoria d’ERTO per a les empreses que puguin reiniciar l’activitat, denominat “de força major parcial“, que durarà fins al pròxim 30 de juny. Durant aquest període, les empreses poden combinar treballadors en activitat i suspesos i per tots ells hi haurà exoneracions en les quotes que es paguen a la Seguretat Social.

Per incentivar la reincorporació als llocs de treball del màxim nombre de treballadors en ERTO, les exempcions seran més grans per als empleats que tornin a l’activitat que per als que continuïn suspesos. En concret, les empreses de menys de 50 empleats tindran una exempció de cotitzacions del 85% en les cotitzacions meritades en el mes de maig i del 70% en les meritades al juny per als treballadors que reprenguin l’activitat. Per als que continuïn suspesos, també hi haurà exoneració, però serà més baixa: del 60% per a les cotitzacions meritades al maig i del 45% per a les de juny.

En el cas de les empreses de 50 treballadors o més, l’exempció per als empleats que es reincorporen serà del 60% i del 45% per a les cotitzacions meritades al maig i el juny, respectivament. Per als treballadors que no es reincorporen, la rebaixa serà del 45% al ​​maig i del 30% al juny.

Repartiment de dividends i transparència fiscal

L’Acord Social també introdueix dues clàusules que fan referència al repartiment de dividends i a la transparència fiscal. Les empreses i entitats que tinguin el domicili fiscal a paradisos fiscals no podran acollir-se a la pròrroga dels ERTO per força major.

A més, les empreses i entitats que s’acullin als beneficis derivats de la pròrroga dels ERTO per força major no podran procedir al repartiment de dividends durant l’exercici fiscal corresponent a l’aplicació dels ERTO, excepte si tornen la part corresponent a l’exoneració aplicada a quotes de la Seguretat Social.

Comissió tripartida

L’Acord Social preveu a més la creació d’una Comissió de Seguiment tripartida laboral del procés de desconfinament entre els ministeris de Treball i Economia Social, Inclusió i Agents Socials (CEOE, CEPYME, UGT i CCOO) per al seguiment de mesures en la fase d’excepcionalitat atenuada.

Utilizamos cookies propias y de terceros para analizar nuestros servicios y mostrarte publicidad relacionada con tus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación (por ejemplo, páginas visitadas).

Puedes obtener más información y configurar tus preferencias AQUÍ.

Privacy Settings saved!
Configuración de privacidad

Cuando visita cualquier sitio web, puede almacenar o recuperar información en su navegador, principalmente en forma de cookies. Controle sus Servicios de cookies personales aquí.

Estas cookies son necesarias para que la web funcione y no se pueden desactivar de nuestro sistema.

Para utilizar esta web utilizamos las siguientes cookies técnicas necesarias
  • CONSENT
  • PHPSESSID
  • inbound_referral_site
  • lead_session
  • wp_lead_uid

Decline all Services
Accept all Services
×
Skip to content