L’alumini s’ha encarit un 175% en menys de dos anys i és indispensable en sectors com l’automoció o la construcció
El preu de l’alumini està en màxims històrics i això s’ha convertit en un nou maldecap per als veïns de Badalona i Sant Adrià de Besòs. Només en una setmana, han robat les portes d’entrada d’una quinzena de blocs de pisos construïdes amb aquest material.
Tornar-la a posar implica una bona inversió, de més de 3.000 euros. A més, els veïns estan preocupats perquè, sense porta, qualsevol persona pot accedir als pisos.
Segons la patronal que agrupa els instal·ladors, el retard en les entregues se situa en uns 35 dies de mitjana, perquè la demanda supera àmpliament l’oferta.
Diumenge, a plena llum del dia, van desaparèixer les portes de tres edificis d’un mateix carrer del barri de la Mina, a Sant Adrià de Besòs. “Poden entrar les rates i els que es posen a les porteries per punxar-se”, diu Mercè Marçal, una de les veïnes afectades, que ha explicat a TV3 que el pany s’havia trencat i, abans que tinguessin temps de canviar-lo, es van trobar que s’havien endut la porta.
L’alumini s’enfila un 175%
Fa anys que són coneguts els robatoris de coure, amb la desaparició de cable de la xarxa ferroviària de Catalunya, però ara s’hi ha afegit l’alumini, que, en menys de dos anys, ha augmentat un 175% de valor.
L’alumini, que cotitza en borsa, és indispensable en sectors com l’automoció i la construcció i és un dels metalls que més s’ha encarit des de l’inici de la pandèmia
El preu de les matèries primeres industrials està disparat per la recuperació de la demanda arran de la reactivació econòmica i pels elevats costos energètics i logístics.
A l’hora d’explicar la pujada de l’alumini també cal mirar a la Xina, el principal productor, que n’ha reduït les exportacions i en pandèmia molta indústria es va aturar i ara tornar a engegar motors no és tan ràpid.
La pujada de l’alumini acaba afectant també el preu d’articles tan diversos com les llaunes de refresc, els cotxes o les finestres.