Els vehicles Euro 4, els pròxims que Barcelona vol expulsar de la ZBE

Els vehicles considerats de la categoria euro 4 poden ser els pròxims en tenir prohibit circular per la zona de baixes emissions de Barcelona.
Tot i que encara no hi ha un calendari, l’Ajuntament de Barcelona ho negocia amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Generalitat.
De fet, l’Ajuntament havia arribat a plantejar que aquest 2022 ja no poguessin circular els vehicles amb l’etiqueta groga, però la pandèmia va ajornar la decisió. Ara se sap que la voluntat no seria retirar de cop tots els vehicles amb etiqueta groga, sinó fer-ho progressivament.
Ara la idea torna a estar sobre la taula, però el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, ha reconegut que no es prendrà la decisió d’un any a un altre, i que quan s’anunciï es deixarà un any de marge per poder canviar els vehicles afectats.

Quins són els vehicles Euro 4?

Badia ha avançat que les projeccions són que aquesta prohibició afecti un 20% del parc mòbil de la ciutat.

Seran alguns dels vehicles que tenen una etiqueta groga on apareix la lletra B. En concret són els cotxes dièsel matriculats a partir de l’1 de gener del 2006 i fins el 31 de desembre del 2013.

També tindran prohibit circular els vehicles d’abans del 2006 que han acreditat que compleixen el protocol Euro 4, i que, per tant, disposen del distintiu groc i ara encara compleixen els requisits per entrar a la ciutat.

600.000 trajectes contaminants menys, i 70.000 infraccions

L’aplicació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) va provocar la reducció d’uns 609.000 trajectes contaminants el 2021 respecte al 2017, segons l’Ajuntament de Barcelona.

No obstant, l’any passat es van posar 70.000 multes per incompliment de la normativa, una dada que el consistori considera “baixa” en comparació amb la resta de sancions de trànsit.

Les dades de les estacions de contaminació mostren que els nivells del principal indicador de contaminació -el diòxid de nitrogen- han baixat un 11% a la ciutat, cosa que l’ajuntament atribueix als desplaçaments que han deixat de fer els vehicles afectats per la normativa.

L’objectiu era situar la presència de NO 2 a Barcelona en una escala d’entre 3,1 i 7,7 micrograms per metre cúbic, i la xifra de l’any 2021 ha estat de 4,4, cosa que s’ha notat en una millora de la salut dels ciutadans.

Pel que fa a la renovació del parc automobilístic de la ciutat, els vehicles sense etiqueta representaven el 20% el 2017, i ara són ara entre el 3% i 4% del total, alguns autobusos i camions que s’han acollit a una moratòria.

La idea del peatge

En una roda de premsa per valorar el primer any de funcionament amb normalitat de les mesures, Eloi Badia ha insistit en la idea de posar peatges als accessos de la ciutat per reduir encara més la mobilitat, tot i reconèixer que necessitarien una habilitació legal del Govern, que no té previst aplicar la mesura.

Utilizamos cookies propias y de terceros para analizar nuestros servicios y mostrarte publicidad relacionada con tus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación (por ejemplo, páginas visitadas).

Puedes obtener más información y configurar tus preferencias AQUÍ.

Privacy Settings saved!
Configuración de privacidad

Cuando visita cualquier sitio web, puede almacenar o recuperar información en su navegador, principalmente en forma de cookies. Controle sus Servicios de cookies personales aquí.

Estas cookies son necesarias para que la web funcione y no se pueden desactivar de nuestro sistema.

Para utilizar esta web utilizamos las siguientes cookies técnicas necesarias
  • CONSENT
  • PHPSESSID
  • inbound_referral_site
  • lead_session
  • wp_lead_uid

Decline all Services
Accept all Services
×
Skip to content