PREVÉ
Protegeix la teva porta. El 80% dels robatoris a domicilis es produeixen a través de la porta. (és la idea) Sempre que sigui possible, una porta cuirassada augmentarà notablement les possibilitats de resistència davant d’un robatori. Per evitar que l’apalanquin, una porta cuirassada frustrarà qualsevol intent de palanquejament. Si no és possible, reforça la part de les frontisses de la teva porta amb pivots d’acer. III Tria portes cuirassades amb un nivell de seguretat EN 1627 classe 3 o superior segons normativa europea. Revisa el funcionament correcte del cilindre i, arribat el cas, actualitza’l per un cilindre d’última tecnologia el duplicat de clau del qual requereixi de targeta amb codi del producte, ja que sempre t’oferirà més seguretat. Procura que la teva porta tingui almenys tres punts de tancament separats (independents) i, si és possible, almenys dos de ganxo. Portarà més temps obrir-la i el lladre pot desistir. Els escuts protectors al pany, amaguen la marca del bombí i són una mesura dissuasòria. Acudeix sempre a experts en seguretat acreditats amb servei tècnic 24/7. El conserge ha d’estar a càrrec només de la seguretat de l’edifici. Els molls recuperadors i retenidors asseguren que les portes daccés es tanquin sempre correctament. Les càmeres de seguretat han de ser col·locades en pla horitzontal i en llocs amb bona il·luminació, mai a contrallum. Utilitza productes amb qualitat certificada, amb segells de qualitat UNE, EN, ES, ISO, AENOR, CNPP, SKG, Vds… Les finestres més segures són els tipus oscil·lo-batents. Per la vostra seguretat utilitza productes provats i certificats per laboratoris independents.
TANCA
Si estaràs fora uns dies, recorda: portes i finestres tancades. En sortir, assegura’t de tancar bé. També les que donen a patis o soterranis. Tanca sempre amb clau, no només amb la relliscada, perquè es pot obrir fàcilment. Revisa que no hi hagi forat entre la porta i el terra. Tanca el pas de gas i aigua.
ACTUA
Que el teu habitatge sembli habitat és el millor mètode dissuasori. No desconnecteu totalment l’electricitat. Un timbre desconnectat és un signe d’absència. No tanquis del tot les persianes. La tecnologia t’ho posa més fàcil: els temporitzadors automàtics que encenen i apaguen els llums o la ràdio ajuden a fer veure que la casa està habitada. Si pots, demana a un veí que arreplegue el teu correu i deixa un telèfon per a emergències. Mai amaguis una clau de recanvi a prop de casa teva o en llocs com bústia, testos o caixa de comptadors.
CALLA
Evita comentar els teus plans amb desconeguts oa les xarxes socials. Assegura’t que els teus fills tampoc no informen de la vostra absència ni aporten dades personals. GUARDA No deixeu a la vista els vostres objectes de valor: claus, talonaris, claus de targetes o codis d’accés a banca en línia. Si has de deixar objectes de valor, millor guarda’ls en una caixa de seguretat. Elabora un inventari amb els números de sèrie d’aparells electrònics, marca i model i fotografia’ls. En cas de robatori, és més fàcil recuperar-los.
VIGILA
Obrir la porta o el portal a desconeguts compromet la teva seguretat i la dels teus veïns. No quedis a casa teva amb desconeguts per telèfon o internet. Accepta només serveis que hagis sol·licitat prèviament (aigua, llum, telèfon, gas) i exigeix acreditació als representants. Mantingues la porta tancada fins que puguis identificar plenament la persona que truca. DENÚNCIA La col·laboració ciutadana anònima CONTRIBUEIX A LA SEGURETAT DE TOTS. Si veus gent rondant o sorolls en habitatges desocupats, truca a la Policia (091) oa la Guàrdia Civil (062). Finalment, si un lladre entra a casa teva, mai no hi facis front. Intenta fugir i trucar a qui et pugui ajudar.