Totes les novetats per a autònoms el 2023

El 2023 s’inicia amb diverses novetats legislatives per als autònoms.

Repassem aquelles modificacions més importants, des de l’impost sobre la renda, l’IVA i, especialment, el nou règim de cotitzacions que regularà els pagaments dels autònoms a la Seguretat Social.

Nou sistema de cotitzacions per ingressos reals

A partir de l’1 de gener, els autònoms començaran a cotitzar en funció dels seus ingressos reals. Aquest nou sistema de cotització per a autònoms consistirà en un model progressiu de quotes que es desenvoluparà en els 3 anys vinents (2023 – 2025), que estableix 15 trams de cotització en funció de la previsió d’ingressos.

I, en acabar l’any, l’autònom haurà de regularitzar les cotitzacions. Això vol dir que haurà de tornar o reclamar les quotes en cas que els seus rendiments nets definitius es trobin per sota o per sobre de les previsions anuals.

Des de PIMEC hem dissenyat la calculadora que permet calcular quina quota et pertocaria pagar segons els rendiments nets i una sèrie de recomanacions davant la reforma del RETA, consultables a la pàgina web.

La tarifa plana per als nous autònoms que es donin d’alta en el RETA aquest 2023 serà una quota de 80 euros al mes el primer any. Quant a la base màxima de cotització a la Seguretat Social, s’incrementa el 8,6% (4.495 euros).

Pots consultar les recomanacions d’Autònoms PIMEC davant la reforma del RETA aquí. 

Plans de pensions i jubilació

Aquest 2023, l’autònom que es vulgui jubilar i cobrar el màxim de la seva prestació ha de tenir 66 anys i 4 mesos d’edat, com a mínim, i un total de 37 anys i 9 mesos cotitzats. En canvi, els plans de pensions per autònoms es veuen simplificats i es podrà estalviar un màxim de 5.750 euros/any.

IRPF

En matèria fiscal, també arribaran importants novetats el 2023. D’una banda, hi haurà una sèrie de rebaixes que afectaran l’IRPF dels autònoms: S’elevarà un 5% el rendiment net de mòduls per a autònoms; i s’augmentarà en dos punts, del 5% al 7%, la reducció per a despeses deduïbles de difícil justificació en la tributació al Règim d’Estimació Directa Simplificada. També es prorrogaran un any més els límits vigents del sistema de mòduls.

La tributació de les rendes de l’estalvi es modifiquen, augmentant l’últim tram del 26% al 27%. A més, es crea un últim tram en el qual es tributa al 28% per a les rendes que no superin els 300.000 euros.

Les despeses de difícil justificació que s’apliquen els contribuents en estimació directa simplificada, s’incrementen del 5% al 7%. I en els beneficis fiscals, s’amplia la deducció per maternitat per a les dones amb fills menors de tres anys a una quantia de 100 euros.

L’obligació de declarar quan es té més d’un pagador passa dels 14.000 als 15.000 euros.

Pots ampliar la informació sobre les novetats tributàries per a autònoms a l’impost sobre la renda de les persones físiques aquí. 

IVA

Respecte a l’Impost de Valor Afegit (IVA), també s’han produït una sèrie de canvis: el termini per emetre factures rectificades passen dels tres als sis mesos després de finalitzar l’exercici o sis mesos una vegada es produeix la meritació de l’operació.

Hi ha canvis en la devolució de l’IVA de factures sense cobrar, on es redueix l’import mínim des dels 300 euros actuals als 50 euros per poder acollir-se a la devolució de l’IVA de les factures impagades per clients particulars. També s’elimina la data límit per liquidar l’IVA de factures sense pagar i se substitueix per la data de cobrament d’aquestes.

Llei Crea i Creix

L’entrada en vigor de la Llei Crea i Creix, el 19 d’octubre de 2022, la factura electrònica serà obligatòria en totes les operacions entre autònoms i empreses.

Per tant, la factura electrònica per a autònoms deixarà de ser una opció per ser un requisit legal en totes aquelles operacions el client de les quals sigui una empresa o un autònom. La factura electrònica començarà a ser efectiva després d’aprovar-se el reglament, que la normativa preveu que s’ha d’aprovar abans del mes de març.

La normativa s’establirà dins dels 6 mesos posteriors a l’aprovació de la Llei Crea i Creix. Per tant, queda fixada entre setembre de 2022 i març de 2023. Un cop s’aprovi aquest reglament, s’han establert dos terminis, d’un o dos anys segons la facturació, per facilitar-ne l’adaptació.

La Llei també permet la constitució d’una Societat de Responsabilitat Limitada per 1 euro.

Utilizamos cookies propias y de terceros para analizar nuestros servicios y mostrarte publicidad relacionada con tus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación (por ejemplo, páginas visitadas).

Puedes obtener más información y configurar tus preferencias AQUÍ.

Privacy Settings saved!
Configuración de privacidad

Cuando visita cualquier sitio web, puede almacenar o recuperar información en su navegador, principalmente en forma de cookies. Controle sus Servicios de cookies personales aquí.

Estas cookies son necesarias para que la web funcione y no se pueden desactivar de nuestro sistema.

Para utilizar esta web utilizamos las siguientes cookies técnicas necesarias
  • CONSENT
  • PHPSESSID
  • inbound_referral_site
  • lead_session
  • wp_lead_uid

Decline all Services
Accept all Services
×
Skip to content