L’Agència Espanyola de Proteció de Dades (d’ara endavant AEPD) confirma que aquests dispositius es poden instal·lar sense permís dels veïns i sense l’aprovació per part de la comunitat de propietaris, atès que no violen la intimitat, ni infringeixen el dret a privadesa de la resta persones de l’edifici, encara que registrin les entrades i sortides dels seus habitatges.
Els espiells digitals són dispositius electrònics que consten d’una petita càmera que s’instal·la al lloc de l’espiell convencional, substituint-la, i una pantalla LCD que mostra el que passa a l’altra banda de la porta. Depenent del tipus de model, poden incloure funcions que van, des de la simple visió, a funcions més avançades que fins i tot permeten que l’espiell s’activi, realitzant un registre quan algú s’acosta a la porta, enviant una notificació al teu Smartphone.
Instal·lar un espiell digital ens permet saber amb exactitud qui vol entrar a casa nostra i és, sens dubte, una bona mesura de prevenció.
La funció d’aquests dispositius no difereix de la que ofereixen els espiells tradicionals i per tant, l’AEPD considera que no infringeixen les normes de privadesa i, per regla general, no cal comptar amb el permís de la resta de veïns per a la seva instal·lació, sempre que el seu ús es realitzi conforme a la finalitat dels mateixos, quedant prohibit per als espiells el que puguin usar-se com a càmeres de videovigilància.
L’AEPD cita la jurisprudència judicial que assenyala, que els enregistraments de vídeo a zones comunes (replans, escales, garatge, etc.), no atempten contra el dret a la privadesa.
“No es pot entendre que un garatge d’una comunitat de propietaris existeix una intimitat tal que impedeixi efectuar enregistraments, tenint en compte que es tracta d’un espai comú, igual que les escales d’accés a habitatges de la comunitat, alienes a tota privadesa, entesa des del punt de vista d‟una intimitat personal constitucionalment protegible, en tractar-se d‟una zona d‟accés a persones integrants de la comunitat…” Només es consideren privades les zones on les persones desenvolupen una activitat privada. Tot i això, l’AEPD també aclareix que els espiells digitals i el seu ús “difereix d’altres casos analitzats en què per exemple, s’instal·la una càmera en una paret comunera captant àmpliament zona de replà”. La diferència és que els espiells s’instal·len en una porta i poden servir per protegir-se davant d’actes vandàlics.