ELS PRIMERS PANYS

La majoria dels historiadors coincideixen que els primers panys van ser fabricats a la Xina fa una mica més de 4500 anys enrere. No obstant això, es té com a principal antecedents les realitzades a Egipte. Segons els registres més antics, van ser ells els qui van dissenyar aquests sistemes de seguretat amb fusta. Molts investigadors han realitzat excavacions en aquestes ciutats de llarga tradició i han descobert panys en bronze i coure. Un dels primers sistemes de seguretat del qual es té coneixement és un dispositiu egipci fabricat en fusta, trobat amb la seva clau a les ruïnes de Nínive, a l’antiga Assíria. Té una aparença molt similar al prototip del forrellat de cilindre modern.

Com és de suposar, és probable que en aquesta època també s’hagin començat a fabricar les primeres claus. A Roma també es van veure els primers panys, que òbviament tenien un aspecte una mica diferent del que tenen actualment. A la ciutat de Pompeia s’han trobat alguns cadenats que complien la funció dels actuals panys. Els romans van fer panys amb ferro, però a Europa fins al segle X els panys estaven realitzades amb fusta. Posteriorment es va començar a fabricar conjuntament clau i pany en ferro.

PANYS ROMANS

Hi ha alta probabilitat que el pany i les claus realitzades amb diversos metalls provinguin de Roma. Ells van ser els que van introduir el sistema de tancament amb la tornada de la clau. A més a ells també se li deu el fet que avui dia una clau pugui entrar en un butxaca. Han realitzat un excel·lent treball de disminució de mida per tal que la utilització de pany sigui pràctic. Es pensa que han destinat temps a pensar com fer panys petits per poder guardar de manera segura el verí que els donarien als seus enemics. D’altra banda, entre la Xina i Roma es disputa la fabricació del primer cadenat. Aquest sistema si bé sembla ser ancestral avui dia s’empra a molts llocs on col·locar-ne una pany seria complicat o costós. Per descomptat que la seva codificació o solidesa ha canviat fent que els cadenats d’avui dia siguin molt més fiables.

Utilizamos cookies propias y de terceros para analizar nuestros servicios y mostrarte publicidad relacionada con tus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación (por ejemplo, páginas visitadas).

Puedes obtener más información y configurar tus preferencias AQUÍ.

Privacy Settings saved!
Configuración de privacidad

Cuando visita cualquier sitio web, puede almacenar o recuperar información en su navegador, principalmente en forma de cookies. Controle sus Servicios de cookies personales aquí.

Estas cookies son necesarias para que la web funcione y no se pueden desactivar de nuestro sistema.

Para utilizar esta web utilizamos las siguientes cookies técnicas necesarias
  • CONSENT
  • PHPSESSID
  • inbound_referral_site
  • lead_session
  • wp_lead_uid

Decline all Services
Accept all Services
×
Skip to content