Preguntes freqüents sobre protecció de dades

Inici

13 febrer 2024

Les normes de protecció de dades s’apliquen a les mipimes i autònoms?
Sí, l’aplicació del RGPD no depèn de la dimensió de l’empresa, sinó de la naturalesa de les seves activitats. Les activitats que suposen riscos elevats per als drets i llibertats de les persones, tant si les du a terme una mipime com una multinacional, donen lloc a l’aplicació de les normes més estrictes.

Es pot instal·lar un GPS en els cotxes d’empresa que utilitzen els treballadors?
Sí, però sempre que prèviament se n’hagi informat la persona treballadora. S’ha d’informar de manera expressa, clara i inequívoca les persones treballadores en relació amb l’existència i característiques dels dispositius.

Les targetes d’identificació dels treballadors, poden incloure nom i cognoms?
Si la finalitat que justifica la inclusió de les dades d’identitat de les persones treballadores en les seves targetes és precisament garantir-ne la identificació en l’exercici de les seves funcions, el tractament de les dades pot considerar-se emparat en el marc de l’execució d’un contracte.

Es poden instal·lar càmeres amb la finalitat del control empresarial?
L’Estatut dels Treballadors faculta l’empresa per adoptar les mesures que estimi més oportunes per verificar el compliment per part de la persona treballadora de les seves obligacions i deures laborals, que hauran de guardar la consideració deguda a la dignitat humana i tenir en compte la capacitat real dels treballadors amb discapacitat. En aquest sentit, els sistemes de videovigilància per control empresarial només s’adoptaran quan existeixi una relació de proporcionalitat entre la finalitat perseguida i la manera en què es tracten les imatges i no hi hagi altra mesura més idònia.
Així mateix, s’haurà d’informar personalment els treballadors, o, si escau, mitjançant la representació sindical, per qualsevol mitjà que garanteixi la recepció de la informació.

En el cas que disposem de proveïdors que accedeixin a les dades personals, com s’ha de fer?
La nostra empresa actuarà com a responsable del tractament de les dades obtingudes, mentre que els proveïdors externs actuaran com a entitats encarregades del tractament. Per això s’haurà de subscriure el corresponent contracte d’encàrrec.

Com s’ha de sol·licitar el consentiment de les persones interessades per tractar les seves dades personals?
El RGPD requereix que el consentiment sigui “inequívoc”, fet que suposa que es presti mitjançant una manifestació de la persona interessada o bé una clara acció afirmativa. Això exclou la utilització de l’anomenat consentiment tàcit. Així, no es consideren formes vàlides d’obtenir el consentiment l’ús de caselles ja marcades o la inacció. En canvi, sí que són conformes amb el RGPD la utilització d’una declaració per escrit, o marcar caselles en un lloc web d’internet.

Puc utilitzar les fotografies de persones que trobo a internet per a les xarxes socials o la pàgina web del meu negoci?
No, donat que no tenim el consentiment per a aquesta finalitat.

Es poden instal·lar càmeres de videovigilància que gravin la via pública?
La instal·lació de videocàmeres en llocs públics, tant fixos com mòbils, són competència exclusiva de les forces i cossos de seguretat.

Pot el sistema de videovigilància instal·lat gravar també la veu?
Les gravacions indiscriminades de la veu i converses del públic en general que accedeix a l’edifici d’una empresa mitjançant els sistemes de videovigilància no complirien el principi de minimització de dades del RGPD, i es considera una mesura intrusiva.

Quant de temps es poden conservar les imatges gravades per les càmeres de videovigilància?
Un mes.

Com s’ha d’informar de la recollida de dades mitjançant el sistema de videovigilància amb finalitats de seguretat?
Es recomana l’ús d’un distintiu ubicat en un lloc visible i, com a mínim, en l’accés a les zones vigilades, siguin interiors o exteriors. En el cas que l’espai videovigilat tingui diversos accessos, s’haurà de disposar d’un distintiu de la zona videovigilada en cadascun.

Quins textos legals de protecció de dades hi ha d’haver en una pàgina web?
La política de privacitat, la política de cookies i les clàusules informatives RGPD en cadascun dels formularis de recollida de dades del website.

Si una empresa tracta dades personals, es converteix en la seva propietària?
No. La persona interessada mai deixarà de ser la titular de la seva informació personal. Per exemple, quan es contracta un servei amb una empresa, aquesta serà la responsable del tractament de les dades per a la prestació del servei, però mai la titular.
Cada responsable del tractament tractarà les dades personals de conformitat amb la llei de les seves polítiques de privacitat. El titular de les dades sempre podrà exercir els seus drets d’accés, rectificació, supressió, limitació, oposició o portabilitat respecte al tractament de la seva informació personal.

 

Utilizamos cookies propias y de terceros para analizar nuestros servicios y mostrarte publicidad relacionada con tus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación (por ejemplo, páginas visitadas).

Puedes obtener más información y configurar tus preferencias AQUÍ.

Privacy Settings saved!
Configuración de privacidad

Cuando visita cualquier sitio web, puede almacenar o recuperar información en su navegador, principalmente en forma de cookies. Controle sus Servicios de cookies personales aquí.

Estas cookies son necesarias para que la web funcione y no se pueden desactivar de nuestro sistema.

Para utilizar esta web utilizamos las siguientes cookies técnicas necesarias
  • CONSENT
  • PHPSESSID
  • inbound_referral_site
  • lead_session
  • wp_lead_uid

Decline all Services
Accept all Services
×
Ves al contingut