Quan parlem de la història de la serralleria, una de les professions més antigues trobem la serralleria, pot ser que dati de fa més de tres mil cinc-cents anys a Babilònia i l’Antic Egipte.

Com tot quan comença moltes panys eren de mida petita i van ser usades per al resguard de mercaderies i així protegir-la de lladres, el que era molt comú trobar durant els llargs viatges per antigues rutes.

Òbviament els panys d’aquella època no eren res sofisticades en comparació amb els models que ara podem trobar a les botigues. En la seva gran majoria eren crues, molt grans i el material era fusta, però tot i com eren complien la mateixa funció. Tenien clavilles que només era possible moure usant una clau de fusta que era gran i pesada (el podem comparar amb un raspall de dents però de fusta i de grans dimensions). Aquesta gran clau havia de ser introduïda al pany i empesa cap amunt.

La història de la serralleria

Amb el passar del temps l’ús dels panys es va fer molt necessari i popular, el que va fer que el seu ús s’expandís i es podia trobar a l’Antiga Grècia, a Roma així com a la Xina i en altres cultures.

Els homes que eren adinerats la usaven per mantenir les seves pertanyies de valor protegides. I les claus la portaven com si fossin anells en els seus dits i mantenien la clau al seu abast en tot moment. Això també era sinònim de riquesa, amb això podies mostrar el ric i important que eres ja que necessitaves tenir objectes importants i joies de valor amb clau.

Anys més tard van començar a aparèixer les primeres panys elaborades amb material de metall, eren molt senzilles i es creu que les van començar a elaborar els artesans anglesos.

Aquestes panys es van fer molt populars i podies trobar-les a tot Europa i fins a la Xina. Ja els dissenys començaven a canviar podien ser empeses, girades o cargolades.

L’art de la serralleria va esdevenir una professió que va ser en ascens, els serrallers eren més talentosos treballant el metall. I aconsegueixen el seu auge artístic durant els segles XIV i XVII. Eren convidats a que creessin panys amb dissenys complicats però que a la vegada fossin bells per als membres de la noblesa.

Durant molts segles el disseny del pany i la seva clau es van mantenir sense molts canvis. Amb la revolució industrial al segle XVIII, arribo la precisió en l’enginyeria el que va fer que els processos fossin més estàndard i augment notablement la seva complexitat i disseny dels panys i les seves claus.

Un home anomenat Robert Barron en l’any 1778, aconsegueix perfeccionar la funcionalitat del pany de palanca. Tenia un nou bloqueig de tabor que requeria que la palanca s’aixequés a una determinada altura per poder ser desbloquejada, no fer-ho de la manera correcta impedia obrir-la, el que va fer que fos més segur.
L’any 1817 a Portsmouth Dockyard, va ocórrer un gran robatori que va commocionar la ciutat, tant que el govern britànic va buscar crear la competència perquè es produís un pany que proporcionés més protecció. Aquesta competència la va guanyar Jeremiah Chubb qui va ser el creador del pany del detector Chubb. Va fer que el sistema del pany fos molt més difícil d’violentar inclusivament l’amo podia adonar-se si el pany havia estat manipulada. El model de pany de Chubb guanya, gràcies a que un especialista en serralleria després de tres mesos no va poder obrir-la.

Amb aquesta fita Jeremiah i el seu germà Charles, uns anys després, van crear la seva pròpia companyia de panys Chubb. Va ser el començament perquè dècades més tard fessin magnifiques millores en els sistemes de bloquejos i claus estàndard. Per això utilitzar sis palanques en lloc de quatre, van incloure un disc que li va permetre a la clau passar a través d’ell, el que va fer complicat per a un especialista veure les palanques internes del pany.

Aquest model estava basat en l’ús de nivells interns mòbils. Però com tot evoluciona i millora en l’any 1784 Joseph Bramah es va aventurar a crear un mètode alternatiu.

Aquestes panys havien de fer servir una clau rodona amb osques al llarg de la superfície. El que provocaria que es mourien les corredisses metàl·liques que eren les que podien impedir que obrís el pany. No obstant això, quan aquestes corredisses de metall es movien gràcies a les osques de la clau en una posició específica, era la manera en què el pany obriria.

Una vegada que s’adopta la metal·lúrgia avançada a l’Europa del segle 18, els serrallers finalment van ser capaços de crear panys molt més duradores i les seves claus. Durant aquest segle serrallers que ja eren famosos van buscar sempre millorar els dissenys que en moltes parts es va mantenir sense grans canvis des de la caiguda de l’imperi romà.

En 1861 Linus Yale, va inventar una clau plana més petita amb les vores serrades que mourien els perns. Tant el seu bloqueig i els dissenys de clau encara es fan servir avui en dia.

Amb el passar dels anys van anar arribant models amb diferents mecanismes que es van fer reeixits i la serralleria va donar un gir dràstic amb la producció en massa.

Ara és una cosa tan comú de veure que amb prou feines li donem importància, el veiem en vehicles, cases, caixes fortes, en ciutats com Madrid pot haver milers de milions de panys.

Cuando hablamos de la historia de la cerrajería, una de las profesiones más antiguas encontramos la cerrajería, puede que date de hace más de tres mil quinientos años en Babilonia y el antiguo Egipto.

Como todo cuando empieza muchas cerraduras eran de tamaño pequeño y fueron usadas para el resguardo de mercancías y así protegerla de ladrones, lo que era muy común encontrar durante los largos viajes por antiguas rutas.

Obviamente las cerraduras de aquella época no eran nada sofisticadas en comparación con los modelos que ahora podemos encontrar en las tiendas. En su gran mayoría eran crudas, muy grandes y el material era madera, pero aún como eran cumplían la misma función. Tenían clavijas que sólo era posible mover usando una llave de madera que era grande y pesada (lo podemos comparar con un cepillo de dientes pero de madera y de gran tamaño). Esta gran clave debía ser introducida en la cerradura y empujada hacia arriba.

La historia de la cerrajería

Con el pasar del tiempo el uso de las cerraduras se hizo muy necesario y popular, lo que hizo que su uso se expandiera y se podía encontrar en la Antigua Grecia, en Roma así como en China y en otras culturas .

Los hombres que eran adinerados la usaban para mantener sus pertenecías de valor protegidas. Y las claves la llevaban como si fueran anillos en sus dedos y mantenían la llave a su alcance en todo momento. Esto también era sinónimo de riqueza, con ello podías mostrar el rico e importante que eras ya que necesitabas tener objetos importantes y joyas de valor con llave.

Años más tarde comenzaron a aparecer las primeras cerraduras elaboradas con material de metal, eran muy sencillas y se cree que las empezaron a elaborar los artesanos ingleses.

Estas cerraduras se hicieron muy populares y podías encontrarlas en toda Europa y hasta en China. Ya los diseños empezaban a cambiar podían ser empujadas, giradas o atornilladas.

El arte de la cerrajería se convirtió en una profesión que fue en ascenso, los cerrajeros eran más talentosos trabajando el metal. Y consiguen su auge artístico durante los siglos XIV y XVII. Eran invitados a que crearan cerraduras con diseños complicados pero que a la vez fueran bellos para los miembros de la nobleza.

Durante muchos siglos el diseño de la cerradura y su llave se mantuvieron sin muchos cambios. Con la revolución industrial en el siglo XVIII, llego la precisión en la ingeniería lo que hizo que los procesos fueran más estándar y aumento notablemente su complejidad y diseño de las cerraduras y sus claves.

Un hombre llamado Robert Barron en el año 1778, logra perfeccionar la funcionalidad de la cerradura de palanca. Tenía un nuevo bloqueo de tabor que requería que la palanca se levantara a una determinada altura para poder ser desbloqueada, no hacerlo de la manera correcta impedía abrirla, lo que hizo que fuera más seguro.
El año 1817 en Portsmouth Dockyard, ocurrió un gran robo que conmocionó a la ciudad, tanto que el gobierno británico buscó crear la competencia para que se produjera una cerradura que proporcionara más protección. Esta competencia la ganó Jeremiah Chubb quien fue el creador de la cerradura del detector Chubb. Hizo que el sistema de la cerradura fuera mucho más difícil de violentar inclusive el dueño podía darse cuenta si la cerradura había sido manipulada. El modelo de cerradura de Chubb gana, gracias a que un especialista en cerrajería después de tres meses no pudo abrirla.

Con este logro Jeremiah y su hermano Charles, unos años después, crearon su propia compañía de cerraduras Chubb. Fue el comienzo para que décadas más tarde hicieran magnificas mejoras en los sistemas de bloqueos y claves estándar. Por ello utilizar seis palancas en lugar de cuatro, incluyeron un disco que le permitió a la clave pasar a través de él, lo que hizo complicado para un especialista ver las palancas internas de la cerradura.

Este modelo estaba basado en el uso de niveles internos móviles. Pero como todo evoluciona y mejora en el 1784 Joseph Bramah se aventuró a crear un método alternativo.

Estas cerraduras tenían que usar una llave redonda con muescas a lo largo de la superficie. Lo que provocaría que se moverían las correderas metálicas que eran las que podían impedir que abriera la cerradura. Sin embargo, cuando estas correderas de metal se movían gracias a las muescas de la llave en una posición específica, era la manera en que la cerradura abriría.

Una vez que se adopta la metalurgia avanzada en la Europa del siglo 18, los cerrajeros finalmente fueron capaces de crear cerraduras mucho más duraderas y sus claves. Durante este siglo cerrajeros que ya eran famosos buscaron siempre mejorar los diseños que en muchas partes se mantuvo sin grandes cambios desde la caída del imperio romano.

1861 Linus Yale, inventó una llave plana más pequeña con los bordes aserrados que moverían los pernos. Tanto su bloqueo y los diseños de clave todavía se utilizan hoy en día.

Con el pasar de los años fueron llegando modelos con diferentes mecanismos que se hicieron exitosos y la cerrajería dio un giro drástico con la producción en masa.

Ahora es algo tan común de ver que apenas le damos importancia, lo vemos en vehículos, casas, cajas fuertes, en ciudades como Madrid puede haber miles de millones de cerraduras.

Utilizamos cookies propias y de terceros para analizar nuestros servicios y mostrarte publicidad relacionada con tus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación (por ejemplo, páginas visitadas).

Puedes obtener más información y configurar tus preferencias AQUÍ.

Privacy Settings saved!
Configuración de privacidad

Cuando visita cualquier sitio web, puede almacenar o recuperar información en su navegador, principalmente en forma de cookies. Controle sus Servicios de cookies personales aquí.

Estas cookies son necesarias para que la web funcione y no se pueden desactivar de nuestro sistema.

Para utilizar esta web utilizamos las siguientes cookies técnicas necesarias
  • CONSENT
  • PHPSESSID
  • inbound_referral_site
  • lead_session
  • wp_lead_uid

Decline all Services
Accept all Services
×
Skip to content