Què són les portes tallafocs?

Les portes tallafocs són portes pensades per evitar, o retardar, la propagació d’un incendi dins el lloc on les mateixes resulten instal·lades. A més, persegueixen establir un punt de trànsit segur perquè les persones puguin fugir per aquest punt en cas d’incendi.

Les portes tallafocs, en moltes ocasions es podran veure denominades o marcades com portes RF. En realitat, tant si es venen amb la seva denominació de portes tallafocs o si es venen com portes RF, és a dir, com portes resistents al foc seva funció serà la mateixa.

En tot cas, a col·lació amb l’anterior, dir que si hi ha diferència entre portes tallafocs aquesta diferència pot ser donada per la diferent qualitat dels diferents models que es venen de les mateixes, però no del nom de les mateixes, ja que en aquest cas bé val aquesta expressió que el nom no fa la cosa.

Hi ha diferents tipus de portes tallafocs sent les més conegudes i comunes les portes pivotants metàl·liques. Les portes pivotants metàl·liques de bona qualitat han de tenir la capacitat de resistir a altes temperatures, sense perdre la seva integritat i sense sobreescalfar, i de fer-ho per un període de temps llarg.

Així, el rang ideal en el qual s’han de mantenir les portes tallafocs s’ha de situar en un llindar màxim que no superi aproximadament els 140 ºC. Aquesta és la temperatura màxima que han d’assolir els fulls amb les que estigui realitzada la porta, una porta que pot estar realitzada en diferents i diferents materials (com, per exemple, metall, vidre o fins i tot fusta).

Els marcs d’una porta tallafocs s’han de mantenir sempre en una temperatura que no superi aproximadament els 360ºC, i no només això. Un bon marc de porta ha de ser capaç d’evitar que traspassin les ranures de la porta dels gasos que es generen durant la combustió d’un incendi.

Que la porta tallafocs que s’instal·la sigui capaç de tallar el pas dels gasos generats durant un incendi resulta summament important, ja que si bé és cert que en moltes ocasions les víctimes d’un incendi es produeixin per l’acció directa de les flames, també resulta ben cert que en moltes altres ocasions les víctimes mortals no són produïdes per l’acció directa de les flames, sinó pels gasos que les mateixes inhalen.

Tal com s’ha esmentat hi ha diferents graus de seguretat a les portes tallafocs segons la qualitat del model concret que s’adquireix. Concretament la resistència d’una porta tallafocs està regulada per la norma UNE-EN 1634-1.

Com es desenvolupen les portes tallafocs?

Les portes tallafocs actuen, com el seu nom bé indica, a manera d’una barrera artificial contra el foc, però Què persegueixen concretament les portes tallafocs? La resposta ràpida a la pregunta anterior seria la de dir que una porta tallafocs persegueix que el foc no la destrueixi ni la traspassi, però això es quedaria una mica curt.

Lògicament l’objectiu d’una porta tallafocs és que si es produeix el foc per exemple en un despatx la mateixa impedeixi que es propagui al despatx del costat i així successivament, però a més -tal com ja s’ha vist- una bona porta tallafocs és aquella que aïlla el foc i que a més no permet l’entrada dels gasos i fum que qualsevol incendi genera.

Així, una bona porta tallafocs haurà de ser capaç de resistir al foc de la millor manera possible durant el major temps possible amb l’objectiu de donar temps als sistemes anti-foc i als serveis d’emergència actuar, però a més ha de tenir la capacitat d’aïllar els espais limítrofs a la mateixa.

Per tot això es pot dir que una porta tallafocs persegueix generar un alt grau de compartimentació entre espais proporcionant la màxima estanquitat possible entre els mateixos.

En el cas de les portes tallafocs ha dos elements indispensables que s’han de conèixer doncs de no complir aquests dos requisits bàsics la mateixa pot ser inservible o bon pot suposar un greu risc.

En primer lloc, dir que és indispensable que aquestes portes tallafocs tinguin la capacitat de tancar-se per si mateixes, és a dir que incorporin algun mecanisme de tancament automàtic perquè quan algú l’obri la mateixa no pugui quedar oberta i es tanqui per ella mateixa, doncs de quedar-se oberta i succeir en aquest moment un incendi de res servirà tenir la porta instal·lada.

I després, en segon lloc, aquestes portes no han de tancar amb clau mentre hi hagi persones al local, edifici, etc. Tancar les portes amb clau, pot suposar un greu perill ja que en cas que succeeixi un incendi la mateixa porta, si està tancada, es pot convertir en una mena de ratera que atrapi a les persones que per la mateixa no puguin escapar.

Models de porta tallafocs

Hi ha diferents tipus de portes tallafocs en el mercat, però a grans trets es pot dir que es poden resumir en essencialment dos tipus d’aquest tipus de portes: d’una banda, es troben les portes de fulla i, d’altra banda, es troben, les portes guia.

Les portes més habituals són les anomenades portes de fulla. Aquest tipus de portes estan realitzades amb dues xapes d’acer, estant les dues xapes aïllades entre elles mitjançant llana de roca. Aquest aïllament és que la calor que s’està produint en un costat de la porta no es transmeti a l’altre costat de la porta i la traspassi.

L’altre tipus de guia, les portes de guia són construïdes mitjançant material galvanitzat i les mateixes s’instal·len concretament segons el tipus específic de buit a cobrir.

Quin és el manteniment d’una porta tallafocs?

Les portes tallafocs han d’anar passant uns rigorosos controls de manteniment per demostrar que segueixen estant en perfecte estat i mantenint totes les propietats per seguir protegint adequadament.

No cal dir que davant qualsevol incendi o accident o incident greu a la porta no n’hi haurà prou simplement amb una acció preventiva de manteniment, sinó que es pot requerir una acció més proactiva de reparar o fins i tot canviar la porta.

Totes les portes tallafocs deuen ser revisades tant estructuralment com en els seus punts d’ancoratge, tancament i altres elements que la conformen.

Així, tant important és que els materials de la porta tallafocs segueixin mantenint les seves propietats com que la porta no presenti bonys ni que la mateixa estigui despenjada o hi hagi desperfectes a la paret del seu entorn de subjecció.

Per tot això tot element és digne de ser revisat a consciència, des de la mateixa xapa fins als punts d’ancoratge, passant per les frontisses, manetes, frontisses, juntes intumescents i elements antipànic que puguin existir, entre qualsevol altre element que existeixi.

Tal com s’ha esmentat la capacitat de tancar-sola la porta és important i per això és indispensable assegurar regularment de que segueix funcionant sense problemes i que ho fa amb la velocitat adequada. El marc de la porta també ha de ser revisat, és clar.

Un cas a part però igualment important és el esmentar que a més de revisar l’estat de la porta també s’ha de revisar que al voltant de la mateixa no hi hagi obstacles que impedeixin el desallotjament ordenat i sense risc en cas de precisar.

Finalment indicar que, com tot a la vida, les portes tallafocs també tenen una vida útil estimada. En aquest cas, aproximadament i depenent del model, la mateixa se situa en uns 20 any des de la seva instal·lació.

¿Qué son las puertas cortafuegos?

Las puertas cortafuegos son puertas pensadas para evitar, o retrasar, la propagación de un incendio dentro del lugar donde las mismas resultan instaladas. Además, persiguen establecer un punto de tránsito seguro para que las personas puedan huir por este punto en caso de incendio.

Las puertas cortafuegos, en muchas ocasiones se podrán ver denominadas o marcadas como puertas RF. En realidad, ya se venden con su denominación de puertas cortafuegos o si se venden como puertas RF, es decir, como puertas resistentes al fuego su función será la misma.

En todo caso, a colación con lo anterior, dijo que si hay diferencia entre puertas cortafuegos esta diferencia puede ser dada por la diferente calidad de los diferentes modelos que se venden de las mismas, pero no del nombre de las mismas, ya que en este caso bien vale esta expresión que el nombre no hace la cosa.

Hay diferentes tipos de puertas cortafuegos siendo las más conocidas y comunes las puertas pivotantes metálicas. Las puertas pivotantes metálicas de buena calidad deben tener la capacidad de resistir a altas temperaturas, sin perder su integridad y sin sobrecalentarse, y de hacerlo por un período de tiempo largo.

Así, el rango ideal en el que se deben mantener las puertas cortafuegos debe situarse en un umbral máximo que no supere aproximadamente los 140 ºC. Esta es la temperatura máxima que deben alcanzar las hojas con las que esté realizada la puerta, una puerta que puede ser realizada en diferentes y diferentes materiales (como, por ejemplo, metal, vidrio o incluso madera).

Los marcos de una puerta cortafuegos deben mantenerse siempre en una temperatura que no supere aproximadamente los 360ºC, y no sólo eso. Un buen marco de puerta debe ser capaz de evitar que traspasen las ranuras de la puerta de los gases que se generan durante la combustión de un incendio.

Que la puerta cortafuegos que se instala sea capaz de cortar el paso de los gases generados durante un incendio resulta sumamente importante, ya que si bien es cierto que en muchas ocasiones las víctimas de un incendio se produzcan por la acción directa de las llamas, también resulta cierto que en muchas otras ocasiones las víctimas mortales no son producidas por la acción directa de las llamas, sino por los gases que las mismas inhalan.

Tal como se ha mencionado hay diferentes grados de seguridad en las puertas cortafuegos según la calidad del modelo concreto que se adquiere. Concretamente la resistencia de una puerta cortafuegos está regulada por la norma UNE-EN 1634-1.

Cómo se desarrollan las puertas cortafuegos?

Las puertas cortafuegos actúan, como su nombre bien indica, a modo de una barrera artificial contra el fuego, pero ¿Qué persiguen concretamente las puertas cortafuegos? La respuesta rápida a la pregunta anterior sería la de decir que una puerta cortafuegos persigue que el fuego no la destruya ni la traspase, pero esto se quedaría un poco corto.

Lógicamente el objetivo de una puerta cortafuegos es que si se produce el fuego por ejemplo en un despacho la misma impida que se propague en el despacho de al lado y así sucesivamente, pero además -tal como ya se ha visto- una buena puerta cortafuegos es aquella que aísla el fuego y que además no permite la entrada de los gases y humo que cualquier incendio genera.

Así, una buena puerta cortafuegos deberá ser capaz de resistir al fuego de la mejor manera posible durante el mayor tiempo posible con el objetivo de dar tiempo a los sistemas anti-fuego y los servicios de emergencia actuar, pero además debe tener la capacidad de aislar los espacios aledaños a la misma.

Por todo ello se puede decir que una puerta cortafuegos persigue generar un alto grado de compartimentación entre espacios proporcionando la máxima estanqueidad posible entre los mismos.

En el caso de las puertas cortafuegos dos elementos indispensables que se deben conocer pues de no cumplir estos dos requisitos básicos la misma puede ser inservible o buen puede suponer un grave riesgo.

En primer lugar, decir que es indispensable que estas puertas cortafuegos tengan la capacidad de cerrarse por sí mismas, es decir que incorporen algún mecanismo de cierre automático para que cuando alguien lo abra la misma no pueda quedar abierta y se cierre por ella misma, pues de quedarse abierta y suceder en este momento un incendio de nada servirá tener la puerta instalada.

Y luego, en segundo lugar, estas puertas no deben cerrar con llave mientras haya personas en el local, edificio, etc. Cerrar las puertas con llave, puede suponer un grave peligro ya que en caso de que suceda un incendio la misma puerta, si está cerrada, se puede convertir en una especie de ratonera que atrape a las personas que por la misma no puedan escapar.

Modelos de puerta cortafuegos

Hay diferentes tipos de puertas cortafuegos en el mercado, pero a grandes rasgos se puede decir que se pueden resumir en esencialmente dos tipos de este tipo de puertas: por un lado, se encuentran las puertas de hoja y, por otra parte , se encuentran, las puertas guía.

Las puertas más habituales son las llamadas puertas de hoja. Este tipo de puertas están realizadas con dos chapas de acero, estando las dos chapas aisladas entre ellas mediante lana de roca. Este aislamiento es que el calor que se está produciendo en un lado de la puerta no se transmita al otro lado de la puerta y la traspase.

El otro tipo de guía, las puertas de guía son construidas mediante material galvanizado y las mismas se instalan concretamente según el tipo específico de vacío cubrir.

¿Cuál es el mantenimiento de una puerta cortafuegos?
Las puertas cortafuegos deben ir pasando unos rigurosos controles de mantenimiento para demostrar que siguen estando en perfecto estado y manteniendo todas las propiedades para seguir protegiendo adecuadamente.

Huelga decir que ante cualquier incendio o accidente o incidente grave en la puerta no bastará simplemente con una acción preventiva de mantenimiento, sino que se puede requerir una acción más proactiva de reparar o incluso cambiar la puerta.

Todas las puertas cortafuegos deben ser revisadas tanto estructuralmente como en sus puntos de anclaje, cierre y otros elementos que la conforman.

Así, tan importante es que los materiales de la puerta cortafuegos sigan manteniendo sus propiedades como que la puerta no presente abolladuras ni que la misma esté descolgada o haya desperfectos en la pared de su entorno de sujeción.

Por todo ello todo elemento es digno de ser revisado a conciencia, desde la misma chapa hasta los puntos de anclaje, pasando por las bisagras, manijas, bisagras, juntas intumescentes y elementos antipánico que puedan existir, entre cualquier otro elemento que exista.

Tal como se ha mencionado la capacidad de cerrarse sola la puerta es importante y por ello es indispensable asegurar regularmente de que sigue funcionando sin problemas y que lo hace con la velocidad adecuada. El marco de la puerta también debe ser revisado, claro.

Un caso aparte pero igualmente importante es el mencionar que además de revisar el estado de la puerta también se revisará que alrededor de la misma no haya obstáculos que impidan el desalojo ordenado y sin riesgo en caso de precisar.

Finalmente indicar que, como todo en la vida, las puertas cortafuegos también tienen una vida útil estimada. En este caso, aproximadamente y dependiendo del modelo, la misma se sitúa en unos 20 año desde su instalación.

Utilizamos cookies propias y de terceros para analizar nuestros servicios y mostrarte publicidad relacionada con tus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación (por ejemplo, páginas visitadas).

Puedes obtener más información y configurar tus preferencias AQUÍ.

Privacy Settings saved!
Configuración de privacidad

Cuando visita cualquier sitio web, puede almacenar o recuperar información en su navegador, principalmente en forma de cookies. Controle sus Servicios de cookies personales aquí.

Estas cookies son necesarias para que la web funcione y no se pueden desactivar de nuestro sistema.

Para utilizar esta web utilizamos las siguientes cookies técnicas necesarias
  • CONSENT
  • PHPSESSID
  • inbound_referral_site
  • lead_session
  • wp_lead_uid

Decline all Services
Accept all Services
×
Skip to content