A l’hora de canviar les finestres de casa són molts aspectes els que hem de tenir en compte. És evident que el factor estètic importa, però també l’econòmic. No obstant això, hi ha aspectes realment importants que hauríem de tenir clars per apostar per productes de qualitat. Les normatives sobre finestres són essencials però va caldre esperar fins a 1957 perquè el sector de la construcció a Espanya comencés a parlar de la necessitat d’un reglament per regularitzar aquestes normatives, ara per ara ja comptem amb diversos certificats. T’expliquem quina és la normativa sobre finestres que t’interessa conèixer.
El CTE: Codi Tècnic de l’Edificació
El CTE és el conjunt de normatives que regulen el sector de la construcció d’habitatges a Espanya. El 1999 es va publicar la Llei d’Ordenació d’Edificació (LOE) en què s’instava el Govern a publicar un Codi Tècnic de l’Edificació. Conegut com CTE, havia d’establir les exigències mínimes a complir en un habitatge perquè pogués satisfer els requisits bàsics de seguretat i habitabilitat.
Aquest CTE va ser aprovat finalment el 2006 mitjançant Reial Decret. Va ser un gran pas, ja que amb aquesta normativa, s’avançava moltíssim en matèria de sostenibilitat econòmica, energètica i mediambiental.
Actualment, la normativa CTE posa l’accent en temes com les limitacions dels valors de transmitància, ponts tèrmics, ventilació o criteris d’orientació, entre d’altres. Sí, el Codi Tècnic és realment ampli, dividint en 6 documents bàsics (DB). Així, tindríem la seguretat estructural, la seguretat en cas d’incendi, la seguretat d’utilització, un altre DB per Higiene, salut i protecció del medi ambient, per a la protecció contra el soroll i per a l’estalvi energètic i l’aïllament tèrmic.
Aquests DB es divideixen al seu torn en diferents capítols específics. Si ens centrem en els que afecten directament a les finestres, podem adonar-nos que les finestres s’estableixen com a elements determinants en l’aïllament i l’estalvi energètic. Perquè això sigui així, les finestres que segueixen la normativa CTE han de complir una sèrie de paràmetres obligatoris com:
transmitància tèrmica
condensació superficial
Resistència a les accions del vent
Permeabilitat a l’aire
Propietats enfront de la radiació solar
Aïllament al soroll aeri
El marcatge CE: la Certificació de Construcció a Europa
La CE és imprescindible per a tots els fabricants que vulguin comercialitzar els seus productes a la Unió Europea. Té sentit oi? En aquest reglament s’engloben les normes harmonitzades europees, moltes d’elles són voluntàries, unes altres no. Aquestes normes estableixen les especificacions idònies perquè, en aquest cas les finestres, puguin satisfer els requisits de màxima seguretat d’acord amb la legislació europea. Una fàbrica de finestres que operi a la resta d’Europa, ha de tenir sempre de forma visible el marcatge CE.
La marca N AENOR
Finalment, ens centrem en la marca N AENOR, que és un símbol de qualitat i seguretat de finestres. La marca N està registrada per l’Associació Espanyola de Normalització i Certificació, l’Organisme Nacional que s’encarrega de desenvolupar la normalització i certificació d’acord amb el Reglament sobre Normalització Europea que elaboren els Comitès Tècnics de Normalització (CTN). A Europa, és el Comitè Europeu de Normalització CEN, l’organització encarregada de desenvolupar aquests estàndards i especificacions per a productes com les finestres. En concret, per a la fusteria exterior, és el Comitè Tècnic CEN TC 33, en el qual s’engloben: finestres, persianes, ferramentes i altres. Són aquestes especificacions les que recollirà AENOR, les normes AENOR amb estàndards europeus.