TOT EL QUE HAS DE SABER SOBRE ELS PAGAMENTS EN EFECTIU

Els pagaments en efectiu són una constant en la comptabilitat de l’autònom però també una basa per a l’economia submergida. Per això, convé que coneguis tot sobre aquesta modalitat de pagament en efectiu: els límits, la normativa i els documents que ho acrediten.

Mètodes de pagaments en efectiu
Comencem per les consideracions més bàsiques que també et detallem en aquest article sobre la norma de pagament en efectiu.

Quins són els mètodes de pagament en efectiu? La resposta la trobem en l’article 34.2 de la Llei 10/2010, de 28 d’abril, de prevenció del blanqueig de capitals i del finançament del terrorisme.

El paper moneda i la moneda metàl·lica, nacionals o estrangers.
Els xecs bancaris al portador denominats en qualsevol moneda.
Qualsevol altre mitjà físic, inclosos els electrònics, concebut per ser utilitzat com a mitjà de pagament al portador.
Límit de pagaments en efectiu
A més, has de saber que si vas a utilitzar algun dels mitjans de pagament en efectiu anteriors, la Llei 7/2012, de 29 d’octubre per a la lluita contra el frau fiscal, limita des de 2012 els pagaments en efectiu a 2.500 euros per cada operació en què alguna de les parts sigui empresari o autònom professional. L’any passat hi va haver un conat de rebaixar aquesta quantia fins als 1.000 euros que no es va arribar a materialitzar.

Denúncia per incompliment de pagaments en efectiu
Compte amb l’incompliment de l’article 7 d’aquesta llei, ja que Hisenda posa a disposició un procediment de denúncia de pagaments en efectiu a través de la qual la teva proveïdor pot posar en coneixement davant d’Hisenda teva actuació il·legal. A més si la denúncia es realitza dins dels tres mesos següents al pagament el denunciant estarà exempt de responsabilitat en la infracció que correspongui.

Com acreditar els pagaments en efectiu: exemple pràctic
Pensem en un exemple per entendre com hauries de com autònom davant d’un pagament en efectiu a un proveïdor.

Una autònoma propietària d’un estudi de fotografia que adquireix un nou equip de fotografia per valor de 1.500 euros i com aquest mes ha estat especialment bo paga en efectiu la nova adquisició, com popularment es diu, “trinco-trinco”.

El proveïdor, també autònom, li factura el producte i inclou que el pagament ha estat en efectiu. A efectes legals, la factura justifica fiscalment la venda de l’equip fotogràfic perquè la adquirent pugui deducírsela com a despesa afecte i la data acredita que s’ha satisfet l’import dins el període de justificació. Recorda que tens l’obligació de conservar aquestes factures durant quatre anys.

No obstant això, posem-nos en el cas que l’equip de fotografia de l’exemple costa el doble, 3.000 euros, i la nostra autònoma es fa amb ell. En aquesta ocasió la adquirent no pot pagar en efectiu d’acord amb la llei perquè la xifra excedeix els 2.500 euros. Aquesta vegada sí la compradora necessitarà justificant de pagament que ha de conservar durant un període de cinc anys davant de possibles comprovacions tributàries. Aquest justificant de pagament constitueix un recurs de prova en dret tributari.

 

Utilizamos cookies propias y de terceros para analizar nuestros servicios y mostrarte publicidad relacionada con tus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación (por ejemplo, páginas visitadas).

Puedes obtener más información y configurar tus preferencias AQUÍ.

Privacy Settings saved!
Configuración de privacidad

Cuando visita cualquier sitio web, puede almacenar o recuperar información en su navegador, principalmente en forma de cookies. Controle sus Servicios de cookies personales aquí.

Estas cookies son necesarias para que la web funcione y no se pueden desactivar de nuestro sistema.

Para utilizar esta web utilizamos las siguientes cookies técnicas necesarias
  • CONSENT
  • PHPSESSID
  • inbound_referral_site
  • lead_session
  • wp_lead_uid

Decline all Services
Accept all Services
×
Skip to content