Retribucions variables: és necessari determinar els requisits i mètodes de càlcul

A principis d’any, amb el tancament de l’exercici econòmic de l’any anterior, en el cas que coincideixi amb l’any natural, s’acostumen a acabar de perfilar els pressupostos de l’exercici econòmic en curs i, en aquests pressupostos, s’hi inclou la retribució variable, si n’hi ha, de les persones treballadores.

És per això que, aprofitant la recent sentència del Tribunal Suprem d’1 de febrer de 2023, cal recordar la necessitat de determinar i informar les persones treballadores perceptores del bonus: els objectius a complir, l’espai temporal en què s’hagin d’assolir, la quantificació i el mètode de càlcul que permeti conèixer la meritació en quantia econòmica.

La recent sentència de l’Alt Tribunal reiterant la doctrina jurisprudencial, ja pacífica des de principis de segle (STS 19/11/2001), deixa clar que la falta de fixació dels criteris per a la meritació i quantificació, com també qualsevol altra actuació dirigida a impedir el compliment dels requisits per al cobrament, no comporta la no percepció del bonus per part de la persona treballadora.

De fet, la falta de claredat suposa deixar que l’eficàcia del pacte quedi a l’arbitri de la persona o organització ocupadora, cosa que comporta l’obligació d’abonar aquella retribució variable per falta de claredat. Dit d’altra manera, en cada període de meritació (per exemple cada any natural) cal determinar els elements de la retribució variable que inicialment hagi estat pactada en el contracte.

És, doncs, davant de qualsevol reclamació, càrrega de la persona o organització ocupadora provar la determinació dels requisits, criteris, mètodes de càlcul i grau de compliment per a poder arribar a concloure la meritació, o la manca d’aquesta, de la retribució variable de cada persona treballadora.

En el mateix sentit, i essent d’especial rellevància, cal recordar que les clàusules de minoració o, si escau, detracció del bonus per situacions d’incapacitat temporal o falta d’alta al compte de cotització de la persona o empresa ocupadora no són tingudes com a vàlides pels Jutjats i Tribunals, a excepció que hi hagi un cessament voluntari per part de la persona treballadora en la relació laboral en qüestió.

Cal recordar que, sigui com sigui, els bonus han de repercutir-se en el període de meritació ja que, a aquest efecte, han d’ésser cotitzats en la base de cotització de seguretat social fins al topall màxim de cada any

Utilizamos cookies propias y de terceros para analizar nuestros servicios y mostrarte publicidad relacionada con tus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación (por ejemplo, páginas visitadas).

Puedes obtener más información y configurar tus preferencias AQUÍ.

Privacy Settings saved!
Configuración de privacidad

Cuando visita cualquier sitio web, puede almacenar o recuperar información en su navegador, principalmente en forma de cookies. Controle sus Servicios de cookies personales aquí.

Estas cookies son necesarias para que la web funcione y no se pueden desactivar de nuestro sistema.

Para utilizar esta web utilizamos las siguientes cookies técnicas necesarias
  • CONSENT
  • PHPSESSID
  • inbound_referral_site
  • lead_session
  • wp_lead_uid

Decline all Services
Accept all Services
×
Ves al contingut